Između 1980. i 2017. iz evropskih gradova i sela nestalo je 247 miliona vrabaca

Ornitolozi su zabrinuti zbog brzog desetkovanja populacije vrabaca, čiji se broj prepolovio u poslednjih 40 godina. Između 1980. i 2017. iz evropskih gradova i sela nestalo je 247 miliona vrabaca.

Nova studija britanskih i čeških ornitologa pokazuje da je Evropa izgubila jednu šestinu populacije ptica u protekle četiri decenije i da sada ima 600 miliona manje nego 1980. godine. Jata žutog drozda (za 97 miliona), čovorka (za 75 miliona) i ševa (za 68 miliona) masovno opadaju.

Stručnjaci Češkog udruženja ornitologa analizirali su podatke o 378 od 445 vrsta ptica pronađenih u evropskim zemljama i zaključili da se njihova populacija smanjila za između 17 i 19%. Posebno brzo nestaju ptice koje žive u blizini njiva, ali su najteže pogođeni domaći vrapci kojih je danas duplo manje nego pre 40 godina. Njihovi bliski srodnici, šumski vrapci, su 30 miliona manje.

Tokom perioda istraživanja, broj ptica grabljivica, uključujući sokola, orla belorepana i orla, udvostručio se, ali su ove ptice već bile retke i još uvek se smatraju ugroženim vrstama.

Studija nije pokazala precizne rezultate o razlozima opadanja evropskih populacija ptica, ali se pretpostavlja da su glavni faktori otežan pristup hrani, razne bolesti poput "ptičje malarije" i zagađenje vazduha, posebno oko urbanih centara. Nove tehnike zaštite useva ostavile su ptice bez dovoljno insekata za hranu.

Sličan pad broja ptica zabeležen je u Severnoj Americi, gde danas ima 3 milijarde ptica manje nego 1970. godine.

Autor: redportal.rs

#Evropa

#broj

#izumiranje

#ptice

#vrapci