Pratiti signale tela

Brojna istraživanja su pokazala da imuni sistem najbolje reaguje tokom noći, zahvaljujući snu, jer tada organizam nije previše "zauzet" drugim metaboličkim procesima 😴😴😴.

Pored noćnog sna, i popodnevna dremka je i te kako važna, posebno tokom hladnijih dana kada nam imunitet opada i kada vlada sezona virusa.

Međutim, kao što u svemu treba biti umeren, tako je i u slučaju sa popodnevnom dremkom - ne treba preterati sa spavanjem preko dana 😋.

To su potpuno isti biološki signali poput onih koje nam telo šalje uveče, kad je vreme za krevet. Stoga, u tom periodu prilegnite na 10, 15, 20 minuta, ili čak na pola sata.

U tom periodu isključite telefon, utišajte zvukove, zamračite prostoriju i rashladite je malo pre spavanja, a tokom dremke obavezno se pokrijte.

Ipak, treba imati na umu da vas duža dremka može dovesti u opasnost od "inercije sna". U najtežu inerciju sna telo upadne kad se spava duže od jednog sata. Pored toga, zbog dužeg spavanja preko dana, rizikujete da ugrozite večenji san 😏, piše Magazin Novosti.rs.

Autor: magazin.novosti.rs

#popodnevna dremka

#san

#spavanje