Izuzetno otkriće koje pruža sliku o najslabijoj kariki antičkog društva

Na ulasku u drevni rimski grad, koji je uništen u vulkanskoj erupciji 79. godine nove ere, tačnije na iskopinama vile u Ćivita Đuliana došlo je do novog važnog otkrića za koje Dario Frančeskini, italijanski ministar kulturnih dobara i turizma, kaže da je izuzetno važno jer čine Pompeje modelom istraživanja i proučavanja jedinstvenim na svetu.

U Pompeji je otkrivena netaknuta soba u kojoj su živeli robovi.

- Ovo najnovije otkriće je izuzetno - rekao je direktor arheološkog parka Pompeji, Gabrijel Zuhtriegel za italijanske medije.

Još 2017. godine su na ovoj lokaciji otkrivene svečane kočije i štala sa ostacima 3 konja.

Tako su pronađeni kreveti koji su umesto dušeka imali samo komad tkanine nategnut na mrežu užadi. Zidovi su goli, bez ikakve boje osim jedne mrlje ispod prozora gde je nekada visila lampa.

Prefinjena tehnika „odlivaka" Đuzepea Fjorelija koji ju je otkrio u 19. veku, omogućila je da se precizno otkriju lični predmeti ispod kreveta, uključujući amfore za odlaganje predmeta, keramičke bokale i noćnu posudu. Dva kreveta su dugačka 170 centimetara, dok jedan krevet ima dužinu od 140 centimetara, pa se smatra da je pripadao detetu.

Na sredini sobe otkrivena je velika kutija sa konjskom opremom umotanom u komad tkanine. Ova soba, osim što je možda udomljavala jednu porodicu, služila je i kao ostava o čemu svedoči 8 amfora naguranih u uglove sobe.

- Ovo je slučaj koji nama arheolozima pomaže da otkrijemo deo antičkog sveta o kome malo znamo. Ovo je jedno od najuzbudljivijih otkrića u mom životu i predstavlja pravo blago jer pričamo o ljudskom iskustvu, a u ovom slučaju najslabijoj kariki antičkog društva, robovima i njihovim uslovima života u rimskom svetu - napomenuo je Gabrijel Zuhtriegel povodom ovog retkog otkrića.

IZVOR: YT / WION 

Autor: redportal.rs

#Pompeja

#robovi

#soba