Otkriće koje izgleda napokon rešilo 2.400 godina staru debatu 🤓

Nove genetske analize su konačno otkrile poreklo Etruraca, misterioznig naroda čija civilizacija se ukorenila u Italiji vekovima pre Rima.

Sudeći prema najnovijim DNK analizama, Etrurci imaju identično poreklo kao i njihovi susedi Latini (Rim). Ovaj nalaz je u potpunosti suprotan sa ranijim teorijama o Etrurcima doseljenicima, koji su vekovima pričali izumrli ne-indoevropski jezik drastično drugačiji od bilo kog u regionu.

Zapravo obe grupe. i Latini i Etrurci, su doseljenici iz regije Ponta i stepe Kaspijskog mora (oblasti koja se proteže od severa Crnog Mora pa sve do severnog dela Kaspijskog mora u Rusiji). Nakon dolaska u Italiju tokom bronzanog perioda, rani Etrurci su se ukorenili, asimilovali lokalne grupe u svoju kulturu i izrasli u veliku mediteransku civilizaciju.

Ovaj nalaz jasno je izazvao, do sada, neprikosnovenu teoriju da je jezik jednak genima i pokazao da su mogući i daleko kompleksniji scenariji koji uključuju i asimilaciju.

Etrurska civilizacija razvila je kompleksne urbane centre, poput onih u Grčkoj, trgovačke mreže koje su bile takmac za primat i Feničanima, i ogromno bogatstvo koje je bilo ravno onome u starom Egiptu. Etrurska civilizacija, prva supersila u zapadnom Mediteranu, dostigla je visine kojima je samo jednaka misterija koja ih okružuje - posebno oko njihovog jezika i njihovog porekla. Dostižući vrhunac moći u 7. veku pre nove ere, Etrurija je dominirala regionom vekovima sve do nastanka Rimske republike, koja je osvojila Etruriju sredinom 3. veka p. n. e. i kompletno asimilovala do prvog veka p. n. e.

Arheolozima je odavno poznato da je veliki broj religijske prakse Rima zapravo nasleđe Etrurije, kao i umeće u metalurgiji, gladijatorskim borbama i inovacije u arhitekturi - sve stavke koje su transformisale Rim od zabiti u najveći grad na svetu. Ipak, i dalje se veoma malo znao geografskom poreklu Etruraca, a još manje o njihovom enigmatskom i nerazumljivom jeziku - zbog čega su bili predmet debate više od 2.400 godina.

Još je Herodot verovao da su Etrurci poreklom od Anadolskih i Egejskih naroda koji su iz, današnje zapadne Turske, pobegli na zapad nakon velike gladi. Još jedan grčki istoričar, Dionis iz Halikarnasa, je sa druge strane verovao da su Etrurci uprkos grcizovanim običajima i čudnom jeziku domoroci Italije.

Iako skorašnja arheološka istraživanja imaju malo dokaza u korist migracija, ono malo dokaza što i imamo je išlo u korist Dionisijeve teorije. Posebno što je odsustvo DNK uzoraka iz regiona učinilo sva istraživanja u kontekstu gena nepouzdanima. Da bi prevazišli ovaj problem, naučnici su sakupili sve DNK uzorke, stare između 2.800 i 1.000 godina sa 12 arheoloških nalazišta centralne i južne Italije.

Nakon upoređivanja DNK 82 individue sa DNK modernih i ljudi iz antičkog perioda, naučnici su otkrili da uprkos velikoj razlici u običajima i jeziku, Etrurci i njihovi susedi dele zajednički genetski profil. Zapravo, predački geni obe grupacije ukazuju da su im se prvi preci nalazili baš među onima koji su došli iz Kaspijske stepe tokom bronzanog doba - tj. da su pripadnici Indoevropskog naroda, kao i skoro svi današnji narodi u Evropi od Slovena, preko Germana, Grka i Romanskih naroda. Tek nakon uspona Rimske imperije dolazi upliv velikog broja novih gena, najverovatnije kao rezultat velikih migracija tokom tog perioda.

Autor: www.livescience.com

#Arheologija

#Crno more

#Etrurci

#Kaspijsko more

#Mala Azija

#Nauka

#Sloveni

#poreklo

#stepa