Naše ustanove su se oglasile posle različitih komentara u medijima, a u vezi s primenom veterinarskog preparata koji niti pomaže obolelima niti sprečava zaražavanje koronom.

Do sada sprovedene kliničke studije, koje ispunjavaju bar minimalne kriterijume objektivnosti pri ocenjivanju, nisu pokazale efikasnost leka ivermektina ni u prevenciji, ni u lečenju COVID-19, stav je kolegijuma Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Vodeće institucije, poput Svetske zdravstvene organizacije, Evropske medicinske agencije i američkih Uprave za hranu i lekove, Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, izdale su zvanična upozorenja da se ovaj lek ne koristi u lečenju COVID-19 još od aprila 2020.

To je samo deo zaključka koji je na Infektivnoj klinici donet ove sedmice na osnovu dopisa koji im je uputio prof. dr Lazar Davidović, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu. Kako je juče istaknuto na sajtu fakulteta u saopštenju koje potpisuje dekan, na ovaj korak dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta odlučio se "zbog brojnih komentara koji su se u poslednje vreme pojavljivali u medijima, a u vezi s primenom preparata ivermektin u lečenju COVID-19 infekcije".

– Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu je smatrao da fakultet, kao ustanova najvišeg nacionalnog značaja, treba da reaguje. Podsećamo da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jedina institucija koja je ovlašćena za izdavanje dozvola za stavljanje u promet isključivo kvalitetnih, bezbednih i efikasnih lekova i medicinskih sredstava – stoji u saopštenju koje je potpisao dekan Davidović.

Ispod su integralno prikazana ekspertska mišljenja rukovodstva Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, kao i pomenute Klinike za infektivne i tropske bolesti, za koje na Medicinskom fakultetu kažu da su im efikasno odgovorili.

U mišljenju s Infektivne klinike, koje pored prof. dr Gorana Stevanovića potpisuju i prof. dr Ivana Milošević, prof. dr Miloš Korać i prof. dr Jovan Ranin, upozoreno je da je „u svetu zabeleženo više toksičnih posledica leka ivermektin i da ne postoji opravdanje da se koristi u prevenciji i lečenju ljudi od COVID-19. Ovi profesori takođe navode da se taj lek ne nalazi ni u jednom objavljenom terapijskom protokolu nijedne zemlje čiji su podaci dostupni, uključujući i našu. Kažu da je to poznat parazitarni lek kojim se uglavnom leče tropske parazitoze i ne baš često dermatološki problemi.

Nakon saopštenja australijske grupe istraživača da ivermektin može sprečiti zaražavanje koronavirusom, naši stručnjaci upozoravaju da su ti istraživači sve zaključivali radeći na ćelijskim kulturama u laboratorijama, ne direktno na pacijentima, i da su se i sami ogradili da su koristili koncentracije leka mnogo veće od dozvoljenih za ljudsku upotrebu. S Infektivne klinike podvlače da tolika količina leka dosad nikada nije primenjena ni kod životinja, a kamoli kod ljudi.

Stav Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta je, takođe, da ivermektin ne treba koristiti za prevenciju i lečenje COVID-19 i iza njega su potpisane upravnica prof. dr Dragana Vuković, prof. dr Nataša Opavski, šef Katedre za mikrobiologiju, i prof. dr Vera Pravica, šef Katedre za imunologiju. 

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Infektivna klinika

#Ivermektin

#Medicinski fakultet

#lečenje