Iran sve oštrije upozorava američku mornaricu da se ne upliće u transport Omanskim zalivom.

Do današnjeg incidenta došlo je zbog neprofesionalnog ponašanja američkog ratnog broda u južnim vodama Irana, što je prouzrokovalo oštru reakciju patrolnih brodova Islamske revolucionarne garde, nakon čega je američki brod napustio mesto događaja.

Prema iranskoj verziji događaja, pomorske snage Zbora čuvara revolucije Islamske Republike uspele su da osujete pokušaj američke mornarice da zauzme naftni tanker u strateški važnom Omanskom zalivu, nakon čega su pomorske snage Irana ispratile tanker nazad u iranske teritorijalne vode.

Američka mornarica je prvo blokirala tanker i zauzela ga, ali je 'oslobođen' kad su iranski helikopteri sleteli na palubu tankera, navode službenici iz Teherana. Nakon toga je američka mornarica još jednom pokušala da okupira tanker sa još nekoliko brodova i američkih helikoptera, ali je tanker uspešno ipak ispraćen u iranske teritorijalne vode. IRGC je objavio i snimak američkog pokušaja 'piratstva'. Iranski ministar nafte Džavad Ovi zahvalio je IRGC-u na spašavanju tankera od 'krađe'.

IZVOR: YT / Al Jazeera English 

Iz američke 5. flote ratne mornarice rekli su kako su videli reportaže o incidentu, ali da još ne raspolažu sa dovoljno informacija da bi komentarisali. Iran sve oštrije upozorava američku mornaricu da se ne upliće u transport Omanskim zalivom. Najavili su i pojačanje patrole područjem kako bi osigurali siguran prolaz svojim brodovima.

Autor: Slobodna Dalmacija

#Amerika

#Iran

#Sukob