Grupa američkih senatora pozvala američku administraciju da ne prodaje F-16 Ankari

Turska, ako SAD odbiju da joj prodaju modernizovane lovce F-16, može posebno da razmotri opciju kupovine lovaca Su-35 i Su-57 koje je razvila Rusija, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

- Neki od odbrambenih proizvoda se sada proizvode u samoj Turskoj, a neki se uvoze. To se odnosi i na kupovinu F-35 i F-16. Ako SAD ne žele da prodaju avione Turskoj, administracija neće podržati ili Kongres blokira, onda ćemo razmotriti druge opcije, uključujući Su-35 i Su-57. To će se nastaviti sve dok ne počnemo da proizvodimo sopstvene avione - rekao je šef turskog ministarstva spoljnih poslova.

Tako je ministar prokomentarisao informaciju da je grupa američkih senatora pozvala američku administraciju da ne prodaje F-16 Ankari. Čavušoglu je naglasio da po ovom pitanju sve zavisi od Bele kuće, pošto administracija predsednika SAD "može da ubedi Kongres da podrži prodaju oružja Turskoj".

U oktobru je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio da je Vašington ponudio da Turskoj isporuči lovce F-16 u zamenu za svoja ranija ulaganja u program F-35, iz kojeg je Ankara isključena pre nekoliko godina. To se dogodilo nakon što je Turska kupila ruske protivvazdušne raketne sisteme S-400. Vašington se plašio da bi Rusija mogla da koristi ove sisteme za dobijanje informacija o lovcima-bombarderima pete generacije F-35.

Autor: redportal.rs

#F-16

#F-35

#SAD

#Turska

#lovci

#ruski avioni