Dragana: U središtu drame nalazi se ocvala ali popularna folkerka

Čitalačka publika će uskoro pred sobom imati novu knjigu Lidije Ćirić - Kvintni krug 📘📚. Knjigu će objaviti izdavačka kuća Magnus.

Mr Dragana Bošković je o ovom delu rekla:

Kvintninm krugom autorka zatvara svoj puni stvaralački krug po pitanju žanrova. Posle poezije i proze (i priča i romana) upušta se u dramsku spisateljsku avanturu, prikazujući ogoljeni svet sadašnjice, podzemni milje koji šljašti kičom i primitivnošću - 'hleba i igara' društvene stvarnosti. U središtu drame nalazi se ocvala ali popularna folkerka, iza koje, naravno, stoji bogati muž, i po pravilu, čitava svita udvorica - dadilja, telohranitelja tj. koreograf, novinarka, i najvažnije - koleginica rivalka, a svi uronjeni u mnoštvo zakulisnih radnji i licemernih odnosa 🤭. Ono čemu autorka ostaje dosledna je njen smeo i sočan izraz koji je svakako funkcionalno u saglasju sa retorikom likova, ali i njihovih artikulacionih (ne)sposobnosti. No, ono što je trajno u svakom delu ove spisateljice je priča o porodici - degradacija društva nastaje onda kada se uništi porodica i sve njene blagodetne vrednosti. Nekome je protagonistkinja KoNi, a nekome NiKo ☝🏻.

Foto: Redportal.rs/Privatna arhiva

Sa druge strane, mišljenje dr Igora Perišića je:

Kvintni krug je melanholična komedija koja naturalistički sočno prikazuje lice i naličje savremene estradne kulture. U satiričnom a samilosnom prodoru u urnebesnu tugu turbo-folk životne filozofije, svaki identitet se ispostavlja kemp hibridnim dok svaka emocija postaje cinički izraz uspešne dramske intrige.

Lidija Ćirić je srpska spisateljica mulitmedijalnog usmerenja 😎. Do sada je objavila roman Rekvijem za jedan dan, zbirku priča Bez 'Dragi moji', knjigu pesama Kabanica za suze, poetski manifest Prava Beograđanka. Član je Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije 📚. Vlasnik je dečijeg frizera Petar Pan.

View this post on Instagram

A post shared by Magnus (@magnus_tmc)

IZVOR: IG / @magnus_tmc

Autor: redportal.rs

#Kvintni krug

#Lidija Ćirić

#knjiga