Srpske barikade biće uklonjene kada KFOR preuzme kontrolu

Nakon što je u Briselu Beograd prihvatio kompromis za rešenje situacije na Kosovu i Metohiji, danas se očekuje da se specijalne jedinice ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka i da se uklone barikade.

Specijalne jedinice policije zameniće pripadnici KFOR-a. Njihovo raspoređivanje i uklanjanje barikada trajaće od 8.00 do 16.00 časova.

Pet vozila poljskih pripadnika KFOR-a stiglo je na položaje specijalne policije ROSU na Jarinju, javlja RTS.

Pripadnici ROSU su spakovali svoje stvari i opremu u džipove i čekaju znak za pokret.

Oslobođena je jedna traka regionalnog magistralnog puta od Raške ka Leposaviću, koju su vojnici KFOR-a obilazili u nekoliko navrata.

U koloni su primetni italijanski i poljski vojnici, a KFOR će rasporediti svoje trupe na administrativnim prelazima i trebalo bi da ostanu naredne 2 nedelje.

Srbi su blokirali puteve kod Jarinja i Brnjaka pre 13 dana, kao odgovor na akciju privremenih vlasti u Prištini da pošalju specijalne jedinice na administrativne prelaze i uvedu privremene tablice za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević izjavio je jutros da su u skladu sa dogovorom koji je postignut u Briselu "počeli sa oslobađanjem jedne kolovozne trake kako bi jedinica KFOR-a mogle da prođu i zauzmu položaj" na prelazima Jarinje i Brnjak.

Kako navodi Radojević, pripadnici ROSU bi nakon toga trebalo da se povuku.

- Vidite i sami veliki broj pripadnika Kfora, očekujemo da sve prođe mirno i u skladu sa dogovorom i bez ikakvih problema - rekao je Radojević za Kosovo onlajn.

Rok za odlazak kosovskih specijalnih snaga je danas do 16.00 časova, a oni su spremni da dočekaju KFOR, čije snage su jutros oko 6.00 sati krenule ka Jarinju i Brnjaku.

Jedinice KFOR-a sa 15 vozila približile su se administrativnom prelazu Jarinje, kako bi preuzele kontrolu.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Jarinje

#barikade kosovo

#barikade kosovu

#brnjak

#dogovor tablicama

#dogovor tablice

#kfor preuzima

#rosu jarinje

#rosu kfor