Spuštanje tenzija u najavi

Rusija je počela povlačenje u stalne baze vojnih snaga koje su bile angažovane u vojnim vežbama na jugu zemlje, na granici prema Ukrajini.

- U skladu sa instrukcijom ruskog ministra odbrane, generala armije Sergeja Šojgua, snage Južnog vojnog okruga i vazduhoplovne trupe, angažovane u slučajevima iznenadne inspekcije, počele su da se na dan 23. aprila vraćaju u svoje stalne baze - kaže se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Kako prenosi TAS, Ministarstvo je saopštilo da se vojne jedinice i formacije trenutno kreću ka železnickim stanicama i aerodromima, i da se ukrcavaju u desantne brodove i avione vojno-transportne avijacije.

Poligon Opuk na Krimu juče je bio centralno mesto vojnih vežbi, u kojima je učestvovalo više od 10.000 ruskih vojnika.

Podsećamo da su prethodnih dana sa Zapada dolazila upozorenja da je koncentracija ruskih snaga na granici sa Ukrajinom najveća još od secesije Krima 2014. godine, kada su ruske oružane snage zauzele ovo poluostrvo nakon referenduma na kome je izglasano pripajanje Ruskoj Federaciji.

Poslednjih dana dolazile su oprečne informacije o stanju sukoba u Ukrajini, a predsednik te zemlje Vladimir Zelenski pozvao je predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina da se sastanu bilo gde u Donbasu, regionu Ukrajine u kome još uvek traje sukob između proruskih pobunjenika i ukrajinskih vlasti.

Putin je odgovorio Zelenskom da su vrata Moskve ukrajinskom predsedniku uvek otvorena za posetu i razgovore, ali da ukoliko želi da razgovara o rešenju problema u Donbasu, za tako nešto treba da se obrati predstavnicima tamošnjih proruskih snaga koje ne prihvataju legitimitet vlasti iz Kijeva.

- Ako je reč o bilateralnim odnosima, onda smo naravno spremni da u bilo kojem trenutku poželimo dobrodošlicu ukrajinskom predsedniku u Moskvi - rekao je Putin.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#granici ukrajine

#granici ukrajinom

#rat ukrajina

#rat ukrajini

#rusija granica

#rusija granici

#rusije granici

#sukob ukrajina

#sukob ukrajini

#ukrajinska granica

#ukrajinskoj granici