Sveštenik Srbinu isplatio 11.705 evra

Srpski državljanin (30) osuđen je na godinu i 10 meseci uslovnog zatvora zbog sumnje da je od katoličkog sveštenika iz okruga Dahau, u Nemačkoj, tražio novac da ne bi objavio video-snimke koji dokazuju da je homoseksualac.

Kako prenose lokalni mediji, ucenjivanje bogoslužbenika počelo je u decembru prošle godine i on je optuženom za svega 3 meseca isplatio ukupno 11.705 evra.

- Ucenjivač je najpre pozvao sveštenika na mobilni telefon i počeo da mu preti da će objaviti video-zapise koji će otkriti njegovu homoseksualnu orijentaciju. Zahtevao je veliku sumu u zamenu za ćutanje. Nije ga poštedeo ni tokom praznika. Uplašen, bogoslužbenik je plaćao - navodi izvor nemačkih medija.

Tokom glavnog pretresa pred sudom u okrugu Duhau predsedavajući sudija Tobajas Bauer prikazao je odlomke ćaskanja koji su pronađeni na zaplenjenom mobilnom telefonu optuženog Srbina.

- Ne želite da crkvenjaci upoznaju vaše prave boje! Ne želite da izgubite posao, stan i sve što uz to ide - bile su poruke koje je optuženi upućivao svešteniku.

Javno tužilaštvo je navelo da je bilo ukupno 8 novčanih transfera između decembra 2020. i marta 2021. godine.

Okrivljeni je na suđenju priznao krivično delo, zbog čega će, osim zatvorske kazne, morati da vrati novac koji je uzeo od oštećenog, kao i da plati odštetu od 1.000 evra za bol i patnju koje mu je naneo. Njegov branilac je na pretresu tvrdio da video-zapis sa eksplicitnim sadržajem zapravo ne postoji.

Autor: kurir.rs / alo.rs

#Srbin

#sveštenik

#ucena