Jedam milijarder manje u trci za svemir!?

Čini se da je mesto Virgin Galactic u trci milijardera ko će pre u svemir naletelo na ozbiljnu prepreku. Američka federalna avijaciona administracija (FAA) je stopirala sve letove u svemir kompanije dok je u toku istraga leta koji je obavljen u julu ove godine. Svemirska letelica koja je nosila milijardera Ričarda Bransona skrenula je sa putanje i sa planirane trajektorije pri povratku u svemirsku luku Spaceport America u Novom Meksiku.

Kako je FAA objavila u izjavi:

FAA nadgleda istragu Virgin Galactic leta koji se odigrao 11. jula i grešku SpaceShipTwo letelice koja se dogodila iznad luke Spaceport America. Virgin Galactin ne sme da uzleće letelicom sve dok FAA ne odobri finalni izveštaj istrage, koja će detaljno odlučiti zašto je do greške došlo i da li ona ne može ugroziti stanovništvo.

Odluka FAA dolazi nakon informacija da se samo minut nakon što je raketa poletela sa predsednikom kompanije Virgin, upalilo žuto upozorenje, što je ukazalo da se svemirska letelica ne nalazi na pravilnoj trajektoriji potrebnoj za siguran povratak na Zemlju. Kada se uključila i crvena lampica, letelica se morala ručno korigovati ili se mora odustati od cele misije.

Piloti u odabrali prvu opciju. Na taj dan, letelica je jurnula na visinu od 85 kilometara, tek nešto manje od tzv. Karman linije (linije od 100 kilometara iznad Zemlje, nakon koje počinje svemir), Korigujući manuelno trajektoriju, tim je otišao van dozvoljenog prostora kretanja, što je izazvalo reakciju FAA i pokrenulo istragu.

Prema izjavi portparola Virgin, iako se put razlikovao od originalno zamišljenog, ni u jednom trenutku niko od posade i putnika nije bio ugrožen, niti je letelica prelazila preko naseljeneih mesta i većih urbanih centara.

Prvi komercijalni let kompanije očekivao se ili u septembru ili u oktovru ove godine. Za sada se ne zna da li će se istraga završiti do tada ili će svi letovi morati da budu odloženi.

Međutim ostao je joše jedan takmičar u trci milijardera u svemir - SpaceX. Prvi let i prva civilna misija u svemir poleće za nešto manje od 3 DANA, 15. septembra! 😃

Autor: redportal.rs

#Novi Meksiko

#Ričard Branson

#Virgin

#Virgin Galactic

#let

#letelica

#odložen

#svemir