Dobro razmislite pre nego što kupite detetu laser kao igračku

Usmeravati ručne lasere na avione veoma je opasno, jer svetlost može zaslepiti pilote. Iako se svetlost može pojaviti samo kao mala tačka od tla, ona zapravo može zakloniti veliki deo pilotovog pogleda.

Uprkos tome, očigledno je da je sve više incidenata u kojima ljudi usmeravaju lasere ka avionima u blizini aerodroma.

Američka asocijacija za letenje je izdala saopštenje za javnost u kojem su detaljno opisani nalazi nedavne studije o incidentima sa laserom. Studija je proučavala podatke o laserskim udarima od 2010. do 2020. godine i razmatrala je različite trendove, uključujući geografsko područje, doba dana, datum i podatke po glavi stanovnika.

Prema studiji, laserski udari povećali su se od 2019. do 2020. To je iznenadilo organizaciju jer je ukupan broj letova tokom 2020. godine značajno smanjen zbog pandemije koronavirusa.

Administrator Asocijacije Stiv Dikson rekao je:

- Usmeravanje lasera ​​na avion može privremeno zaslepiti pilota i ne samo da utiče na posadu, već i ugrožava putnike i zajednice preko kojih svake noći leti.

U 2019, piloti su prijavili 6.139 laserskih udara. Sledeće godine piloti su prijavili 6.852 laserska udara.

Asocijacija može izdati kazne do 11.000 dolara ljudima koji usmeravaju lasere u avione, pri čemu se taj broj povećava na 30.800 dolara za više incidenata. Ukupno je do sada izdato 600.000 dolara kazni od 2016.

Sijanje lasera ​​ka avionu takođe može rezultirati krivičnim prijavama saveznih, državnih i lokalnih organa reda.

Autor: redportal.rs

#avion laserom

#laseri aviona

#laseri avioni