Ništa od vozila za sletanje na Mesec do daljnjeg 😥

NASA i misija povratka na Mesec se suočava sa još više problema i odlaganja, sada zahvaljujući još i tužbi Bezosovog Blue Origin. Kako je objavljeno početkom ove nedelje, Bezos tuži NASA zbog dodele ugovora o izradi vozila za sletanje na Mesec (Lunar Lander) svom takmacu i rivalu Ilonu Masku i SpaceX. NASA se složila da pauzira sav rad na vozilu do 1. novembra i dok Federalni sud SAD ne završi svoju istragu.

Sudija je zakazao saslušanje za 14. oktobar. To znači da je sav rad SpaceX na tzv. Human Lander System, koji će odvesti astronaute na površinu Meseca u okviru Aretemis misije, kompletno stopiran. NASA se već suočava sa odlaganjima misije na Mesec, planirane za 2024. godinu, usled komplikacija sa novim svemirskim odelima. Sada je problem poprimio i legalni aspekt u sudaru i trci dva milijardera za primat u svemiru.

pročitajte još

SVEMIRSKA ODELA KASNE

Kako je objavila NASA:

NASA je svojevoljno pauzirala rad sa SpaceX i na Human Landing System, opcija A, efektivno od 19. avgusta do 1. novembra. NASA nastavlja da radi sa Ministarstvom pravde SAD u analiziranju detalja ovog slučaja i nada se brzom rešenju spora.

Ranije ovog meseca Bezosu je odbijena žalba u kojoj je je sporio odluku NASA da izabere samo jednu kompaniju kojoj će dodeliti tender za izradu vozila, tj. suparnika i jeftiniju varijantu SpaceX, umesto dve kompanije kako je planirano u početku. Kada je NASA odabrala SpaceX i njihov predlog za cifru od 2,89 milijardi dolara, umesto onaj koji je iznela Bezosova Blue Origin za 5,99 milijardi dolara - Bezos je optužio NASA da daje SpaceX nefer prednost dozvoljavajući im da daju novu i nižu cenu nakon što je vlada SAD snizila budžet NASA.

Proizvodnja vozila za sletanje na Mesec je zaustavljena još u aprilu kada je Bezos podneo svoju prvu zvaničnu žalbu.

NASA je odlučila da radi sa privatnicima i komercijalnim partnerima iz privatnog sektora da bi smanjila cenu projekata, vreme njihovog razvoja i završetka, kao i da bi ubrzala razvoj krucijalnih novih tehnologija neophodnih za povratak ljudi na Mesec. Paradoksalno je da je upravo zbog privatnog sektora koji je ubačen da bi se ubrzalo sve, sada NASA stopirana na svakom koraku.

Autor: redportal.rs

#Bezos

#Ilon Mask

#Mask

#Mesec

#blue origin

#džef bezos

#nasa

#spacex

#svemir