Narodna banka očekuje rast izvoza u ovoj godini za više od 20 odsto a ukupan izvoz roba i usluga biće oko 27 milijardi evra

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković saopštila je danas da centralna banka očekuje u ovoj godini rast izvoza robe i usluga od preko 20%, čime bi on dostigao oko 27 milijardi evra.

Guverner je na predstavljanju avgustovskog Izveštaja o inflaciji navela da od početka godine srpsku ekonomiju karakteriše znatno popravljanje spoljne neravnoteže.

- Nakon što je prošle godine smanjen za više od jedne trećine, tekući deficit je od početka ove godine nastavio da se smanjuje i u prvoj polovini godine iznosio je svega 1,8% bruto domaćeg proizvoda - rekla je Tabaković.

Imajući u vidu takva kretanja, NBS je, prema njenim rečima, revidirala projekciju tekućeg deficita za ovu godinu sa 4,6% na 4,0% bruto domaćeg proizvoda, pri čemu rezultat u prvoj polovini godine pokazuje da je moguć i bolji ishod.

Naglasila je takođe da je u Srbiji nastavljen snažan priliv stranih direktnih investicija, koji je u prvih šest meseci iznosio 1,73 milijarde evra, a kada se tome dodaju i podaci za jul i prvu dekadu avgusta, onda priliv SDI od početka godine iznosi gotovo 2,2 milijarde evra.

U odnosu na prošlu godinu, priliv SDI je, kaže Tabaković, od januara do kraja jula povećan za 30%. Guverner je dodala da su devizne rezerve, koje su rasle i tokom pandemijske 2020, od početka ove godine do kraja jula dostigle rekordnih 14,6 milijardi evra.

- Od toga, 1,8 milijardi evra odnosi se na 36,7 tona zlata koje imamo u svojim trezorima. Naglašavam, u svojim trezorima, jer smo tokom prethodnih meseci uspeli da i poslednje preostale količine zlata u inostranstvu vratimo u zemlju - rekla je Tabaković.

Istakla je da povoljnija kretanja od očekivanih beležimo i u javnim finansijama, gde je budžetski deficit u prvoj polovini godine bio znatno manji od projektovanog i iznosio 1,4% BDP-a.

- Takav rezultat ostavlja prostor za rast kapitalnih investicija države, koje su za prvih šest meseci povećane za blizu 15%, dok bi njihov projektovani nivo na nivou godine mogao da premaši 7,0% bruto domaćeg proizvoda - dodala je guvernerka.

Takva kretanja u budžetu, ocenila je Tabaković, ukazuju na to da će javni dug sigurno ostati ispod mastiškog kriterijuma od 60% BDP-a.

Autor: redportal.rs

#Srbija

#Zlato

#rezerve