Trend bi mogao da koristi zemljama regiona i donese direktne investicije od više milijardi evra

Države Zapadnog Balkana mogle bi da profitiraju od trenda vraćanja proizvodnje iz Azije u Evropu, ocenjuje Bečki ekonomski institut (WIIW).

Taj trend bi mogao da koristi zemljama regiona i donese direktne investicije od više milijardi evra.

Međutim da bi to ostvarili moraju, smatra WIIW, ulagati u obrazovni sistem i izgradnju transportne infrastrukture.

- Usled protekcionističkih tendencija u svetskoj trgovini već prošle decenije pokrenuto je vraćanje proizvodnje iz Azije u blizinu starih industrijskih zemalja - rekao je ekonomista WIIW Branimir Jovanović.

On je istakao da će to vraćanje proizvodnje da se u Evropi pojača posle pandemije. Studija, čiji je koautor Jovanović, izrađena je u saadnji sa privrednim komorama regiona, a finansirana je od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke.

- Privrede Zapadnog Balkana mogle bi od vraćanja proizvodnje jasno da profitiraju, ako obave svoj deo zadatka - kazao je Jovanović dodajući da je to jasno pokazalo istraživanje Privredne komore Nemačke.

Iako samo jedan mali deo ispitanih preduzeća sprovede promenu u lancu isporuke i proizvodnje to bi moglo doneti direktne investicije u visini od više milijardi zemljama Zapadnog Balkana, ukazuje WIIW.

Podseća se da su nemačka preduzeća u periodu od 2010. do 2019. investirale 2,5 milijardi evra na Zapadni Balkan, a širom sveta 1,7 biliona evra.

- Taj podatak pokazuje da postoji još mnogo prostora i kod drugih zapadnoevropskih investitora, kao što su Holandija, Švajcarska i Austrija - dodaje Jovanović.

Studija WIIW preporučuje zemljama Zapadnog Balkana, pored uklanjanja „starih problema“, kao što je politička nestabilnost, da promene investiticiono okruženje.

- Manji troškovi plata i niski porezi više ne igraju odlučujuću ulogu. Strani investitori pre svega traže dobro kvalifikovanu radnu snagu i infrastrukturu - poručuje Jovanović.

Prema njegovim rečima, to iziskuje veće izdatke za obrazovni sistem, pojačani fokus na dualno obrazovanje i izgradnju transportne infrastrukture.

Autor: Tanjug

#Zapadni Balkan

#bečki ekonomski institut

#branimir jovanović