Nikad nećete pogoditi ko je bio "vlasnik delikatne irske gu*ice"

Lorens od Arabije se do današnjeg dana smatra za jedan od najboljih istorijskih filmova koji su ikad snimljeni, budući da je na njemu radila ekipa ljudi koja je, kako bismo danas rekli, bila prilično ozbiljna za to vreme.

Iako je i kod nas (tadašnjoj Jugoslaviji) vladalo veliko interesovanje za ovaj film, to se nije moglo reći za dobar deo sveta u vreme kada je izašao, a to su šezdesete godine prošlog veka. Zapravo, u mnogim arapskim državama je bio zabranjen, jer se smatralo da su vođe ovih zemalja s početka veka bile prikazane na - neodgovarajući način.

Foto: apollon.rs/promo

To međutim, nije bio slučaj sa Egiptom, u kojem je ovo ostvarenje postalo veliki hit, i to, ni manje, ni više nego zahvaljujući glumcu Omaru Šarifu (levo na slici gore), koji je organizovao privatnu projekciju filma sa tadašnjim predsednikom Gamalom Abdelom Naserom.

Pošto se uverio da Arapi nisu prikazani loše, Naser je dopustio da se film prikazuje, tako da je time rešen problem, bar kad je Egipat u pitanju.

Postoji međutim, jedan za nas možda i zanimljivji detalj - ako vas glavni glumac u ovom filmu, Piter O'Tul, podseća na nekog komičnog karaktera, to zapravo nije slučajno. Razlog se krije u činjenici da je lik Alana Forda (iz famoznog italijanskog stripa za kojim je ludela cela bivša Jugoslavija) baziran upravo na njemu. 😲

Foto: apollon.rs/promo

Ono što je kuriozitet jeste činjenica da na snimanju ovog filma nije ponestalo komičnih situacija, od kojih su neke postale i legendardne. 😄

Na primer, ispostavilo se da su prvi pokušaji O'Tula da jaše kamilu bili prilično bolni, budući da mu je zadnji deo leđa bio u krvi, i to do rana koje je zadobijao od trenja o grubu kamilju kožu.

Zbog ovoga se čak i šalio na svoj račun, govoreći da je “vlasnik delikatne Irske gu*ice”.😄

Foto: apollon.rs/promo

Tul naravno, ne bi bio legenda, da se nije brzo setio da podmetne sunđer ispod, što se pokazalo kao dobro rešenje, ali neobično je što su ubrzo i pravi beduini koji su statirali u filmu ovo usvojili, tako da je ceo taj deo filmske ekipe počeo da podmeće sunđere ispod svojih delikatnih delova. 😄

Tako je O'Tul dobio i nadimak na jeziku beduina otac sunđera, odnosno Ab Al-Isfandžah.

I ovaj film, kao i mnoge druge vanvremenske istorijske spektakle, možete gledati preko aplikacije Apollon, bez reklama i banera, uz besplatno članstvo u prvih 30 dana korišćenja.

Link za aplikaciju se nalazi ovde:

https://register.apollon.rs/ 

IZVOR: YT / Apollon Media

Autor: Marko Radovanović

#Apollon

#lorens od arabije

#piter o tul