Epidemija hara u zemlji

Morbidna mreža grobova se širi dok bageri kopaju duboko, gomilajući zemlju da bi stvorili prostor za pokoj mrtvih od pandemije Indonezije.

Vozila hitne pomoći, svetla koja bljeskaju, dopremaju tela do mesta sahrane u Džakarti dok kamioni odnose prljavštinu pored redova pravougaonika isklesanih iz smeđe zemlje. Radnici u zaštitnim odelima spuštaju kovčege u zemlju pored grobova gde male drvene daske služe kao improvizovani nadgrobni spomenici.

Dramatične snimke bespilotnih letelica na groblju Rorotan u glavnom gradu Indonezije daju uvid u pogoršanje epidemije, a bolnice su bile dovedene do krajnjih granica. Groblje je jedno od pet za gradske žrtve koronavirusa, od kojih je Indonezija u sredu zabeležila više od 1.040, više nego dvostruko od smrtnih slučajeva u državi šest dana ranije.

Prema odeljenju koje se bavi grobljima, četiri od pet groblja u Džakarti sada su puna. Guverner Džakarte Anies Basvedan rekao je da su se sahrane u gradu za ljude za koje je potvrđeno ili se sumnja da su zaraženi COVID-19 deset puta povećale od maja. Podaci grada pokazuju da su sahranjivanja u maju u proseku bila 17 dnevno, a u junu 105 dnevno. Samo u subotu sahranjeno je 392 ljudi.

Indonezija je zabeležila više od 2,4 miliona slučajeva koronavirusa i ukupno 63.000 smrtnih slučajeva, ali širenje visoko prenosive varijante Delta, koja je prvi put identifikovana u Indiji, zabeležilo je rekordne slučajeve u većini dana od 20. juna. U četvrtak je prijavila rekordnih 38.391 slučaj, blizu 40.000 do 50.000 koje je ministar ove nedelje opisao kao najgori scenario.

Više pacijenata borilo se da pronađe krevete, dok je zaliha kiseonika u sredu ponestala u šest gradova na najmnogoljudnijem ostrvu Java. Vlada je prošle nedelje nametnula strože ograničenja kretanja, trgovine, avionskih putovanja i kancelarijskog rada na ostrvima Java i Bali kako bi pokušala da zaustavi porast, ali pojačale su se kritike zbog njenog odgovora, a urednici novina optužuju kreatore politike da štite ekonomiju umesto javnog zdravlja.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#SMRT

#groblja

#indonezija