Na privredu je uticala i epidemija korona virusa kao i vremenske neprilike, tajfuni i poplave

Lider Severne Koreje Kim Džong Un priznao je da se zemlja suočava sa "napetom situacijom sa hranom”, preneli su tamošnji državni mediji, javlja AFP. Severna Koreja, u kojoj je teška ekonomska situacija zbog međunarodnih sankcija uvedenih zbog njenog vojnog programa, odavno se suočava sa ozbiljnom nestašicom hrane.

Na privredu je uticala i epidemija korona virusa kao i vremenske neprilike, tajfuni i poplave. Kim je na sastanku Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije rekao da se ekonomska situacija popravila sa povećanjem industrijske proizvodnje za 2% u odnosu na prethodnu godinu, javila je agencija KCNA.

Medutim, lider Severne Koreje je priznao da zemlja nailazi na „niz poteškoća” zbog mnogih "izazova" koje treba premostiti.

- Situacija sa hranom je sada napeta, jer poljoprivredni sektor nije mogao da ispuni svoj cilj proizvodnje žitarica zbog štete koju su prošle godine naneli tajfuni - rekao je Kim.

Tokom leta 2020. godine, nekoliko hiljada domova i obradivog zemljišta uništeno je u tajfunima praćenim poplavama. Kim je pozvao na mere za smanjivanje posledica tih prirodnih katastrofa, rekavši da je obezbeđivanje "dobre žetve glavni prioritet".

Autor: redportal.rs

#Kim Džong Un

#Severna Koreja

#hrana

#nestašica