Posebna pažnja biće posvećena Africi

Ministri spoljnih poslova iz Grupe 20 glavnih ekonomija sastali su se u utorak prvi put posle dve godine, licem u lice, sa ciljem da domaćin Italija potakne multilateralne lekove za globalne krize poput pandemije COVID-19.

Jednodnevno okupljanje u toplom južnom gradu Matera uključivaće debatu o tome kako poboljšati saradnju oko niza pitanja, uključujući globalno zdravlje, klimatske vanredne situacije i međunarodnu trgovinu.

- Pandemija je istakla potrebu za međunarodnim odgovorom na vanredne situacije koje prelaze nacionalne granice - rekao je okupljenima italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo.

Italija, koja predsedava rotirajućim predsedavanjem G20, rekla je da će posebna pažnja biti posvećena Africi, sa naglaskom na održivom razvoju. Članice G20 čine više od 80% svetskog bruto domaćeg proizvoda, 75% svetske trgovine i 60% stanovništva planete. Među onima u Materi bile su vrhunske diplomate Sjedinjenih Država, Japana, Britanije, Francuske, Nemačke i Indije. Ministri spoljnih poslova Kine, Brazila i Australije odlučili su da diskusiju prate video vezom, a Rusija i Južna Koreja poslale su zamenike ministara.

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas rekao je da nezadovoljan načinom na koji su Kina i Rusija ponudile svoje vakcine kako bi ojačale svoj odnos sa određenim zemljama.

- Ovde se ne radi o postizanju kratkoročnih geostrateških prednosti - rekao je pre sastanka.

Američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio je važnost dostavaljanja vakcina u siromašnije zemlje koje bi se u suprotnom mogle boriti za dobijanje doza.

- Da bismo priveli kraju pandemiju, moramo dostaviti više vakcina na više mesta - rekao je.

Dodao je da je zdravstvena kriza pogoršala ekonomsku nejednakost u celom svetu, a G20 će nastaviti da pomaže zemljama sa niskim prihodima u rešavanju "njihovih značajnih ranjivosti na dug".

Italija, koja je dom američkih agencija za hranu i poljoprivredu, pozvala je ministre za razvoj i želi da u prvi plan stavi globalnu sigurnost hrane i ishranu. S obzirom na širok spektar zemalja u G20, postizanje sporazuma može biti teško, ali analitičari kažu da je važna činjenica da su ministri nastavili lične sastanke i okupljali se na vapaj za većom saradnjom.

- Teško je očekivati konkretne rezultate od Matere. Ali potvrđivanje multilateralne posvećenosti i razumevanja o onim pitanjima oko kojih bi države mogle da se konvergiraju, u klimi rastućih međunarodnih tenzija, već bi bio rezultat koji ne treba potcenjivati - rekao je Antonio Vilafranka, direktor studija na Institutu za međunarodne studije politike.

Autor: redportal.rs

#G 20

#Italija

#ministri spoljnih poslova

#sastanak