Stvorena široka koalicija centrista i ultra-desničara u kojoj su čak i predstavnici arapske manjine

Dvanest godina duga vladavina izraelskog premijera Bendžamina Netanjahua, po svemu sudeći, završiće se danas nakon glasanja parlamenta o novoj Vladi.

Netanjahu, koji ima 71 godinu, nije uspeo da sastavi novu Vladu nakon izbora 23. marta - 4. parlamentarnih izbora u samo dve godine. Novi kabinet, koji će biti ustoličen nakon glasanja, je sastavljen od strane koalicije centrista Jaira Lapida i ultra-desničara Naftalija Beneta.

Benet, IT milioner, biće premijer, pre no što nakon dve godine kasnije tu poziciju preuzme Lapid. Njih dvojica biće na čelu vlade koju čini koalicija širokog političkog spektra, u koju po prvi put ulaze i predstavnici arapske manjine. Glavni fokus vlade biće unutrašnja politika i pokretanje novih reformi.

Slavlje protivnika Netanjahua je počelo još u subotu ispred zvanične rezidenije u Jerusalimu. Centralno okupljanje je bilo oko velike zastave, koja stoju tu već nedeljama, na kojoj je ispisano "bye, bye Bibi, bye, bye" ("zbogom Bibi, zbogom") uz muziku, ples i pevanje demonstranata.

Međutim, za veliki i lojalni deo populacije koji podržava Netanjahua, njegov odlazak je težak udarac. Prema njima, to označava okretanja leđa vođi koji je predstavljao simbol sigurnosti, čvrst otpor međunarodnom pritisku i bilo kakvim koracima ka stvaranju Palestinske države.

Sa druge strane, široka koalicija Lapida i Beneta je uspela da sklopi vadu sa apsolutnim minimumom - uspevši da sabere većinu od samo 61 od 120 mesta u Knesetu. Pride Netanjahu će biti sila opozicije, koji će se sigurno boriti dalje i niko ne isključuje realnu mogućnost njegovog povratka.

Autor: redportal.rs

#Arapska manjina

#Benet

#Desničari

#Izrael

#Kneset

#Netanjahu

#glasanje

#lapid

#nova vlada