Ako se do srede ne formira vlada, slede 5. po redu parlamentarni izbori u 2 godine

Izrael je zadesio pravi mali potres u nedelju, kada je postala realna činjenica da dolazi kraj vođstvi Bendžamina Netanjahua.

Nakon četiri uzastopno raspisanih parlamentarnih izbora u samo dve godine, period od 28 dana koji je imao opozicioni lider Jair Lapid da formira novu vladu ističe u sredu. Prema izvorima u vladi, blizu je formiranje koalicije koje će staviti tačku na dvanestogodišnju vladavinu Netanjahua kao premijera Izraela.

Lapidove šanse za uspeh u velikoj meri zavise od ultradesničarskog političara Naftalia Beneta, čija partija Jamina drži 6 mesta u parlamentu. Većina očekuje da će Benet objaviti savez sa Lapidovom Ješ Atid partijom.

Međutim, pre toga Benet mora da ubedi članove svoje partije da stanu iza nove vlade, koju mnogi opisuju kao tzv. vladu promena jer je čine frakcije levice, centra i desnice.

Iako nemaju parlamentarnu većinu, ovako fragmentovana grupa može biti problematična na duge staze i biće joj najverovatnije potrebna spoljašnja podrška arapskih članova parlamenta - čiji politički pogledi se drastično razlikuju od stavova Jamna partije.

Prema više izveštaja, dogovor je bio finaliziran još početkom maja, ali je sve prekinuo početak sukoba u Gazi. Međutim, sada kada primirje i dalje stoji, a nasilje na ulicama gradova u Izraelu se smirilo, čini se da se opet uspostavlja Lapid - Benet savez.

Ako se do srede ne objavi novi sastav vlade, biće raspisani novi parlamentarni izbori u Izraelu. Peti od aprila 2019. godine.

Autor: redportal.rs

#5. po redu

#Izrael

#Netanjahu

#Parlament

#Parlamentarni izbori

#gaza

#opozcija

#premijer