FluMos-V1

Istraživači Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD su pokrenuli prvi stadijum kliničkih testiranja, koji treba da ocene potencijal univerzalne vakcine protiv gripa na ljudima.

Pod imenom FluMos-v1, vakcina je razvijena sa ciljem da pruži dugu protekciju protiv različitih virusa gripa.

Poslednji FluMos-v1 kanditat je imao odlične rezultate i daleko bolje nego prethodne standardne vakcine, u studijama na životinjama (prekliničkim) i stoga je odlučeno da se nastavi sa testiranjem na ljudima.

Standardne vakcine moraju da budu reformirane svake godine da bi ostale otporne na stalno evoluirajuće i nove sojeve. Iz tog razloga, jedna vakcina koja bi efektivno mogla da pogađa virus gripa i da izazove jak imuni efekat protiv više različitih sojeva je bio glavni cilj.

Klinički testovi se obavljaju na učesnicima starosti između 18 i 50 godina. Potrebno je za sada oko 40 pacijenata, koji će se podeliti u tri grupe. Prva grupa dobiće 20 mikrograma FluMos-V1, druga grupa će dobiti standardnu vakcinu. U slučaju da reakcije na novu vakcinu budu dobre i bez problema po zdravlje, treća grupa će primiti 60 mikrograma FluMos-V1 i potom će sbi rezultati biti analizirani.

Prvi stadijum kliničkih testiranja trajaće do maja 2023. godine, nakon čega će rezultati biti objavljeni i analizirani radi ocene da li postoje svi uslovi da se započne i drugi stadijum kliničkih ispitivanja.

Autor: redportal.rs

#Klinička testiranja

#SAD

#Univerzalna vakcina

#Vakcina

#grip