Oni koji javno podržavaju takve organizacije smtraće se članovima istih

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se privremeno zabranjuje učešće na izborima onima koji su umešani u ekstremističke organizacije.

Ovim dokumentom utvrđuju se kriterijumi za utvrđivanje umešanosti, što se podrazumeva kao direktna primena ciljeva i oblika delovanja, zbog kojih je organizacija prepoznata kao ekstremistička ili teroristička. Oni građani koji su izrazili podršku aktivnostima organizacija ili njihovim pojedinačnim događajima, uključujući to izražavajući u svojim izjavama na mreži, takođe se smatraju uključenim u takve organizacije.

Drugog juna postalo je poznato da je Savet Federacije usvojio zakon koji uvodi privremenu zabranu učešća na izborima bilo kog nivoa za lidere organizacija koje je sud prepoznao kao ekstremističke ili terorističke. Takođe, članovi ovih organizacija i lica uključena u ove strukture neće moći da učestvuju na izborima. Zakon je podržalo 146 senatora, jedan je glasao protiv dokumenta, jedna osoba je bila uzdržana.

Prema dokumentu, osnivači i lideri ekstremističkih ili terorističkih organizacija neće moći da se prijave za izborne funkcije pet godina od datuma odluke suda da zabrani ili likvidira ove strukture. Zaposleni i druga lica čije je učešće u njihovim aktivnostima utvrdio sud - u roku od tri godine.

Autor: redportal.rs

#Izbori

#ekstremističke organizacije

#putin

#rusija

#zabrana