Oni koji ugrožavaju druge moraju biti jasno sankcionisani

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa dr Predrag Kon rekao je danas da se razmatra uvođenje društveno korisnog rada za one koji budu uhvaćeni na nekom masovnom okupljanju koja su zabranjena dok traju mere za suzbijanje virusa.

- Kazne za prekršioce će morati ozbiljnije da se pojačaju, između ostalog postoji ideja da se oni koji su uhvaćeni na tim nelegalnim skupovima i žurkama budu obavezo testirani i da nakon toga, kada se otkrije da je neko pozitivan, bude vrlo jasno i kažnjen - rekao je danas dr Predrag Kon.

Naime, nakon što bude utvrđeno da je neko pozitivan učestvovao na masovnom okupljanju, mogla bi mu biti dodeljena kazna društveno korisnog rada i to je jedna od mera koja će se, kako se nada dr Kon, realizovati.

- Bila je priča i o društveno korisnom radu. Oni koji se žale, ima jako puno posla u kovid bolnicama, i onih koji ne zahtevaju medicinsko znanje. To se ozbiljno razmatra. Recimo nošenje plinskih boca zahteva fizičku sposobnost, pa pošto su mlađi uglavnom u pitanju... - rekao je dr Kon.

Na ovaj način, oni koji su neodgovorni prema javnom zdravlju i svojim sugrađanima mogli bi to društvu da nadoknade na drugi način, pomažući medicinskom osoblju makar malo u borbi koja traje već godinu dana.

Autor: redportal.rs

#Kon

#covid 19

#dr Kon

#drustveno koristan rad

#društveno korisnom radu

#korona

#kovid

#predrag kon