Američki profesori su definisali 7 glavnih

Možda imate vašu jutarnju rutinu koja je ista već godinama, možda ujutru činite različite stvari i nemate ustaljenu rutinu, međutim, da li bili ranoranilac ili noćna ptica, početak vašeg jutra može da utiče na vaš ostatak dana, ali i na ukupno mentalno zdravlje.

Američki profesori izdvojili su 7 glavnih jutarnjih rutina koje uzrokuju stres kod čoveka, a sigurno je da pribegavate bar jednoj od ovih rutina:

1. Pripremanje svih stvari za posao ujutru

Najbolji način da sprečite stres ujutru je da isplanirate i spakujete sve veče pre polaska. Ispeglajte odeću, spremite obrok, itd. Čak se savetuje da uveče smislite šta ćete jesti za doručak.

2. Slabo spavanje

Eksperti navode da je nedostatak sna veliki problem, pre svega zato što nedostatak sna čini svaki posao mnogo težim, pa se tako ne preporučuje ni kratko spavanje da biste pre posla otišli da meditirate, trenirate ili vežbate. Neurolozi tvrde da je potreban prosek od 7 do 9 sati sna.

3. Proveravanje društvenih mreža odmah nakon buđenja

Iako deluje normalno da proveravamo naše telefone ujutru kako bi videli da li nam je stigao mejl ili da bi proverili neku novu vest, u svakom slučaju, eksperti smatraju da ova rutina nije predviđena za ljude koji uspevaju.

4. Ispijanje kafe odmah nakon buđenja

Ukoliko pijete kafu odmah nakon buđenja, luči vam se kortizol, odnosno hormon koji se luči prilikom stresa. Najviše se luči nakon prvih 30 do 40 minuta nakon buđenja.

5. Preskakanje doručka

Stručnjaci ne preporučuju da se preskače doručak, pa čak iako ste na fastingu. Uglavnom, svaki put kada neko ne jede kada je gladan ili ne prestane kada je sit, telo se izlaže nepotrebnom riziku od stresa.

6. Izostanak diskusije o jutarnjoj rutini sa prijateljima ili porodicom

Američki doktori navode da je ključno da se čuje i to kakve rutine jutarnje imaju drugi ljudi. Na primer, ukoliko vaš partner nije jutarnja osoba, ostavite mu maksimalno prostora i vremena da se probudi ujutru.

7. Ne radite nešto što vas inspiriše

Pustite ujutru plejlistu omiljenih pesama ili pročitajte jednu stranicu neke knjige koja vas motiviše. Ako vam odgovaraju meditacija ili trening, uradite to.

Autor: redportal.rs

#jutarnja kafa

#jutro

#rutina

#zdrav život