Pogrešan korak za napredak

Nemački ambasador na tzv. Kosovu Jorn Rode, izjavio je da vidi upozorenje Kosova u vezi sa tužbom za genocid kao vrlo problematičan i neprimeren put napred.

Kako prenosi portal Kossev, on je takođe i rekao da bi to zaglavilo mnoge stvari na Kosovu. Kako je naveo:

Potpuno razumem da je veoma važno suočiti se sa prošlošću. Pitanje tužbe protiv druge države, međutim, mislim da je vrlo problematično i možda pogrešan način za napredak. To je zbog toga što bi to bio veoma dug proces, mnoge stvari na Kosovu mogle bi da se zaustave i nije poznato kako će se to završiti. Potpuno je neizvesno da li idete na Međunarodni krivični sud ili Međunarodni sud pravde. A potom, i politički – tužiti jednu državu za genocid, to znači da celu državu privodite pravdi, svi zajedno, samo da bi se učinilo jedno. Veoma je važno, čak i za Nemačku, kada pogledamo istoriju moje zemlje, da se suočite sa prošlošću, ali krivica je uvek individualna i ovo mora biti način.
Mislim da u trenutnim okolnostima, ako me pitate, da li je to pravi korak, odgovor je – ne, nije. Video sam da vlada takođe planira da uspostavi Institut za prikupljanje dokaza, ali to bi moglo da se koristi za krivično gonjenje pojedinačnih krivaca, kao u slučaju Jugoslovenskog suda.

Autor: kossev.info

#Jorn Rode

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Tužba za genocid

#albanci

#nemački ambasador