Na Kosovu i Metohiji pretila je humanitarna katastrofa, kaže Šib

Ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je kako je NATO agresija na Saveznu republiku Jugoslaviju 1999. godine bila neophodna kako bi se sprečila humanitarna katastrofa i navodni genocid na Kosovu i Metohiji.

On je u sredu, gostujući u programu Radio televizije Vojvodine, izjavio da je svestan da je bombardovanje Jugoslavije, u kome je učestvovala i njegova zemlja, kontroverzno pitanje, jer je agresija NATO pakta sprovedena bez odluke u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Međutim, u tom trenutku je morala biti doneta neka odluka jer u suprotnom bi nastala humanitarna katastrofa, a cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu i genocid - rekao je Šib.

I danas, kako kaže, 20 godina kasnije veruje da je to bila teška, ali ispravna odluka, koja je nastupila tek kada su bila istrošena sva diplomatska sredstva.

Nakon istorijskih tema, Šib se vratio na sadašnjost, objašnjavajući da je danas za ovaj prostor najvažniji dijalog između Beograda i Prištine, koji treba da se nastavi i dovede do pune normalizacije odnosa između dve države, kako naglašava nemački diplomata.

- Činjenica je da Kosovo sada ima novog premijera i predsednika i sada je teren pripremljen za nastavak dijaloga o normalizaciji. Svi su saglasni da se mora rešiti pitanje Kosova, i da je to na dobrobit Srbije, Kosova i celog regiona - rekao je Šib.

Na pitanje o tome da li bi Nemačka nastavila da podržava Srbiju na putu evrointegracija u slučaju da Beograd odbije da prizna nezavisnost Kosova, ambasador nemačke ostao je uzdržan, rekaviši da ne bi mogao da bude toliko pesimističan i odgovara na hipotetička pitanja.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#ambasador nemačke

#bombardovanje neizbežno

#bombardovanje neophodno

#genocid na kosovu

#genocida na kosovu

#nemački ambasador

#tomas šib

#tomasa šiba