Dugoočekivani sastanak se održava danas

Osnivač Fondacije Tijana Jurić Igor Jurić juče je na svom Fejsbuk profilu objavio vest da se danas u Ministarstvu unutrašnjih poslova održava dugoočekivani sastanak čija će tema biti uvođenje "Amber alert" sistema kod nas.

IZVOR: FB / Igor Jurić

Šta je "Amber Alert"?

Amber Alert je sistem kreiran da javnost upozori na nestanak deteta. Sistem je dobio ime po 9-godišnjoj devojčici Amber Hegerman koja je 1996. godine oteta i ubijena u SAD. Amber je oteta ispred napuštene bolnice dok je vozila svoju biciklu. Iz crnog kombija izašao je muškarac koji ju je nasilno skinuo sa bicikle i ugurao u kombi. AMber je uspela da vrisne, što je jedini svedok njene otimice čuo. Na slučćaju Amber Hegerman radilo je preko 50 policajaca i federalnih agenata, a nakon 5 dana istrage njeno telo pronašao je slučajni prolaznik. Njen vrat je bio prerezan, a ubica nikad nije pronađen.

IZVOR: YT / Daily Blast LIVE

Kako funkcioniše?

"Amber Alert" podrazumeva da se skup informacija, kada policija odluči da slučaj ispunjava određene kriterijume, hitno i istovremeno plasira na što više kanala komunikacije, kao što su radio, bilbordi, televizija, društvene mreže, navigacije itd. Kada se "Amber Alert" oglasi, na svim kanalima se prekida program i obaveštava se javnost o vremenu otmice, izgledu deteta, tablicama itd.

Amber Alert se trenutno koristi u 17 zemalja.

Kako bi to izgledalo, pogledajte na snimku:

IZVOR: YT / Tijana_rs

Autor: redportal.rs

#Amber Alert

#Fondacija Tijane Jurić

#Igor Jurić

#kidnapovanje

#sastanak