Kopao zemlju tražeći crviće, a našao fosil 😅

Šestogodišnji dečak slučajno je pronašao fosil u dvorištu svog doma u britanskom gradu Valsolu, koji je star 488 miliona godina i pripada paleolitskoj eri.

Dečak iz Velike Britanije pronašao je fosil uz pomoć dečijeg alata za traženje fosila koji je dobio na poklon za Novu godinu.

Sid Džamat je u svom dvorištu tražio crva i druge stvari kada je, kako je rekao, naišao na "stenu koja je pomalo ličila na rog". Kasnije se, kako je rekao, ispostavilo da je to "komad korala koji se naziva rogov koral".

- Kopao sam u potrazi za crvićima i predmetima kao što su ostaci grnčarije i cigli, kada sam pronašao ovaj kamen koji je pomalo ličio na rog, ali sam pomislio da se možda radi o zubu, ili kandži, ili rogu, a zapravo je u pitanju ostatak korala - objašnjava dečak.

Njegov tata kaže da je fosilni ostatak verovatno pripadao rugosa koralu, za koji se procenjuje da je postojao u paleozoiku između 251 i 488 miliona godina.

Porodica naglašava da ne žive u delu zemlje koji je poznat po fosilima, kao što je Obala iz doba Jure u Engleskoj, ali da u njihovom dvorištu, gde su fosili pronađeni, ima mnogo prirodne gline.

Autor: redportal.rs

#Dečak

#Fosil

#Velika Britanija