Selo Turtuk ne pripada nijednoj državi na svetu

Do Turtuka je jako teško doći. Nalazi se na samom kraju doline Ladak Nubra, na krajnjem severu Indije. Okružuje ga reka Šiok i visoki vrhovi planinskog lanca Karakorum.

Foto: Wikipedia.org

Meštani se po svemu razlikuju od stanovnika drugih sela koja su unutar granica susednih država, te su ponosni na svoj status, a to je jedan od razloga što je selo teško dostupno. Jedina je oblast Baltija pod indijskom administracijom.

Dok u ostatku doline Ladak žive budisti iz Tibeta, koji nastanjuju Ladaki, Turtuk je selo naseljeno stanovnicima koji pripadaju Baltisu – etničkoj grupi tibetanskih korena koji uglavnom žive u Pakistanu u regiji Skard.

Foto: Wikipedia.org

Turtuk je bio deo Pakistana sve do 1971. kad ga je indijska vojska okupirala tokom graničnog rata duž Linije razgraničenja, sporne linije koja prolazi kroz neke od najviših i najsurovijih planina na kugli zemaljskoj.

Ovde se odigrala i Bitka za Turtuk. Bitka kod Turtuka bila je vojni sukob od 8. do 14. decembra 1971. godine, tokom Indo-pakistanskog rata 1971. godine. Odvila se u oblasti Turtuk u Ladahu, koju je ponovo indijska vojska zauzela od Pakistana, koju je Pakistan anektirao 1947. tokom Indo-pakistanskog rata 1947–1948.

Stanovnici koji su te 1971. godine bili u poseti prijateljima ili bili sa te strane granice, više se nikad nisu mogli vratiti kućama, a Indija je godinama držala zapečaćeno to područje i održavala strogu kontrolu nad regijom.

Foto: Wikipedia.org

Konačno 2010. Turtuk je otvoren za turiste, što je omogućilo strancima da vide jedinstveno selo i način života. Stanovnici Balti za gradnju kuća koriste stene Karakoruma koje ih okružuju. Kamen im služi i za popločavanje ulica, ali i za izgradnju kanala za navodnjavanje, kako bi zalivali svoje useve.

Stanovnici ostaju verni svojoj kulturi i korenima uprkos tome što su "izgubili" domovinu. Okrenuti su budućnosti i turistima iz celog sveta koji ih svakodnevno obilaze.

IZVOR: YT / Shreepad Gaonkar

Autor: redportal.rs

#Indaija

#Pakistan

#Selo

#Tibet

#Turtuk