Skandinavska država oduzela je dozvolu boravka za 94 sirijske izbeglice nakon što je utvrdila da su Damask i okolina bezbedni

Danska je prva zemlja Evropske unije koja je poručila sirijskim migrantima da moraju da se vrate u svoju domovinu, kao i da je tamo sada bezbedno.

Ova skandinavska država oduzela je dozvolu boravka za 94 osobe iz Sirije nakon što je utvrdila da su Damask i okolina bezbedni.

Migranti će biti poslati u kampove za deportaciju, ali neće biti prisiljeni da ih napuste. Međutim, grupe za ljudska prava kažu da Vlada migrantima ne daje nijednu drugu opciju osim da se vrate u Siriju, na svoju ruku.

Matijas Tesfaje, Danski ministar za imigraciona pitanja, rekao je prošlog meseca da je zemlja od početka bila otvorena i iskrena.

- Sirijskim izbeglicama smo stavili jasno do znanja da je njihov boravak ovde privremen. Možemo to da povučemo, ukoliko im zaštita više nije potrebna. Moramo pružiti ljudima zaštitu sve dok im je potrebna, ali ako su se uslovi u zemlji promenili, migranti mogu da se vrate kući i ponovo uspostave život tamo - rekao je Matijas, a prenosi The Daily Telegraph.

Iako je Nemačka donela odluku da se kriminalci moraju biti deportovani u Siriju, Danska je prva zemlja u Evropi koja je rekla da migranti mogu da se vrate. Sredinom januara The Telegraph je preneo da 94 Sirijanaca iz Damaskasa žive u Danskoj i da su im dozvole za boravak oduzete.

Autor: dailymail.co.uk / redportal.rs

#Danska

#Deportacija

#Sirija

#kamp

#migranti