Zadržala je ženstvenost, pa je bicikl vozila u suknji

Prvi bicikli ili velosipedi kako su ih tada zvali Kragujevčani pojavili su se krajem 19. veka na tlu bivše obrenovićke prestonice.

Po tadašnjim pričama bickli su se na kragujevačkom tlu pojavili tako što su doneti iz inostranstva, govorili su da su ih kragujevački mangupi "pozajmili" iz evropskih gradova.

Ništa to ne bi bilo čudno da se stanovnicima Kragujevca toliko dopalo ovo prevozno sredstvo te su 1901. osnovali Velosipedski klub, a za predsednika kluba izabrali su mehaničara Svetozara Nikolića Šošu.

Kao što danas postoji auto-škola tako je nekad postojala škola za velosipede koji se nalazio u vili Park. Izgleda su se bickli dopali i ženama ali mnoge nisu imale hraborsti da ih voze u javnosti, međutim, jedna je skupila hrabrost i vozila bicikl po Kragujevcu.

Ta hrabra žena se zvala Anka Nikolić bila je ćerka načelnika kragujevačkog sreža. Po zanimanju je bila je krojačica ali kada osnovan Velosipedski klub, ona se kao jedina dama priključuje vožnji bicikla. Ipak zadržala je ženstvenost pa je bickl vozila u suknji.

Foto: Stari Kragujevac

Ona nije bila ni raspuštenica ni razmaženo funkcionersko dete, naprotiv, imala je muža pomenutog predsednika Velosipedskog kluba, dva sina i ćerku. Kuća nije trpela zbog Anking hobija ali je Anka ova vredna žena sve stizala.

Autor: redportal.rs

#Kragujevac

#Srbija

#anka

#biciklo

#velosiped