Ruske novine o srpskom filmu

Ruska gazeta piše da je odgovor falsifikatorima istorije srpski film Dara iz Jasenovca, koji je ovih dana predstavljen široj javnosti, a zbog političkih razloga je isključen iz takmičenja za američku filmsku nagradu Oskar iako je postigao veliki uspeh prilikom projekcije u Americi.

List napominje da je ovaj film, režisera Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Srbije i posvećen je srpskoj golgoti - genocidu nad pravoslavnim narodom koji je pretrpeo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u periodu od 1941. do 1945. godine.

Glavni junak filma je desetogodišnja devojčica Dara, koja je zajedno sa rodbinom dovedena u ustaški koncentracioni logor Jasenovac, koji je simbol zločina NDH i 3. po broju žrtava u Evropi, posle Aušvica i Treblinke u Poljskoj.

List podseća da su vođa NDH Ante Pavelić i ministar obrazovanja i književnik Mile Budak hteli da reše srpsko pitanje radikalno: trećinu - ubiti, trećinu - nasilno pokatoličiti, trećinu - iseliti u Srbiju. Parola koju je smislio Budak glasila je "Srbe na vrbe".

Napominje se da je rezultat genocida, izvršenog uz bezuslovnu podršku katoličkog sveštenstva bio užasan: porušeno je 299 pravoslavnih crkava, 240.000 Srba nasilno je prekršteno u rimokatolike, a oko 750.000 Srba ubijeno.

- Film je težak, nemoguće ga je gledati bez suza i nemoguće je ne preživljavati stradanje Dare i njene porodice, kao i svih Svetih novomučenika Jasenovačkih, koje sada praznuje Srpska pravoslavna crkva - piše Ruska gazeta.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović izjavio je za Rusku gazetu da su pod pokroviteljstvom Hitlera njegovi najverniji saveznici - ustaše učinili sve napore da završe projekat zapadnih ideologa 19. veka, čiji je cilj bio - sprečiti Rusiju i pravoslavlje da dođu do toplog mora, uništavanjem skoro 2.000.000 pravoslavnih Srba.

Mastilović je podsetio da se u izveštaju jugoslovenske državne komisije o zločinima okupatora i njihovih saučesnika iz 1945. godine navodi, između ostalog, da je istorija sa NDH dobila novu predstavu o svireposti i krvoproliću.

- Sva istorija masovnih ubistava samo je bleda slika pred nezapamćenim terorom NDH. Dok je španska inkvizicija donela oko 30.000 žrtava za tri veka, NDH, sa manje od 6 miliona ljudi, za nekoliko meseci ubila je između 500.000 i 700.000 ljudi - rekao je Mastilović. Zločini NDH, napominje Mastilović, ostavili su bez reči čak i nemačke i italijanske oficire.

Profesor Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta Miloš Ković konstatuje da je jedan od glavnih razloga neprijateljstva Zapada prema Srbima u tome što ih od 19. veka smatraju "malim Rusima".

Autor: redportal.rs

#Dara iz Jasenovca

#Genocid

#film

#jasenovac

#logor

#srbi

#zločin