Krema pronađena u drevnoj kineskoj grobnici

Moderna kozmetička industrija je ogromna, a sastojci poput retinola i hijaluronske kiseline koriste se kako bi naša lica postala glatka i blistava. Međutim, i drevni ljudi su voleli da neguju kožu, kao što sugeriše lonac kreme za lice star 2.700 godina, koji je pronađen u grobnici drevnog kineskog plemića. Krema je bila u ukrašenoj bronzanoj tegli i bila je napravljena od životinjske masti i supstance zvane "mesečevo mleko".

Otkriće i proučavanje drevne kreme, za koju se smatra da je najraniji dokaz kozmetičkog proizvoda u Kini, detaljno je opisano u radu objavljenom u Arheometriji. Tim arheologa iskopavao je nalazište Lijava u provinciji Šensei. Ovo područje pripadalo je državi Rui - "zagonetnoj" kneževini sa malo istorijskih zapisa - između 700. i 640. p.n.e.

Arheolozi su otkrili grobnicu muškog pripadnika aristokratije, identifikovanu nizom pogrebnih bronzanih oružja. Pored glave kovčega pronašli su "izvrsnu" bronzanu teglu. Ova vrsta tegli često se nalazila u grobnicama visoko rangiranih pojedinaca poput kraljevskih sudija, što sugeriše da je ovo vrhunski proizvod. Poklopac je zapečaćen, a nakon otvaranja tegle u kontrolisanim uslovima pronađeno je oko 6 grama žućkasto-belih grudvica. Početna analiza sugerisala je da su grudvice napravljene od mešavine karbonata i lipida.

Dalja analiza je potvrdila da je karbonat monohidrokalcit, oblik kalcijum-karbonata koji se može dobiti iz speleotema krečnjačkih pećina. Ova kremasto bela supstanca naziva se "mesečevo mleko", a autori teoretišu da je njeno prisustvo u kremi verovatno imalo veze sa "Taoističkom školskom pećinskom kulturom". Neke pećine su odabrane kao sveta taoistička nalazišta, što je moglo dovesti do otkrića, duhovne vrednosti i kozmetičke upotrebe mesečevog mleka.

Kao dodatna praktična prednost, kalcijum-karbonat dobro upija znoj i ulje, što je kremi moglo dati matirajuće dejstvo. Izbeljivanje kože bilo je kulularno tokom ovog perioda kineske istorije, a pastozna nijansa mlečnog mleka prikladna je za ovu funkciju. Na osnovu ovih faktora, mesečеvo mleko se verovatno koristilo i zbog svojih kozmetičkih i mističnih svojstava.

Zapečaćeni poklopac posude pomogao je u očuvanju životinjskih masti u kremi. Istraživači su analizirali masnoću, a odnos palmitinske kiseline i stearinske kiseline sugeriše da potiče od preživara kao što je krava. Autori teoretizuju da su ove krave pripitomljene, uzgajane u torovima na strogoj ishrani prosa, jer uslovi na tom području favorizuju uzgoj prosa. Ovo je vrlo korisno za razumevanje poljoprivrede u državi Rui, jer autori navode da gotovo da nema zapisa koji detaljno opisuju kako je ona funkcionisala. Životinjska mast se najverovatnije koristila i za pravljenje mesečevog mleka u formulu kreme i za njegova hidratantna svojstva.

Ovo predstavlja veliko otkriće u razumevanju rane kozmetičke industrije u Kini i najraniji je dokaz o upotrebi goveđe masti u drevnoj kineskoj kozmetici. Pretpostavlja se da je kozmetička upotreba započela u periodu pre Kin-a (pre-221. p.n.e.). Ali to potkrepljuju samo istorijski opisi, a ne analiza stvarnih proizvoda. Pored toga, kažu autori, komercijalna tajna otežava sastavljanje formula ovih proizvoda i načina na koji su proizvedeni. Ovaj lonac kreme za kožu podržava teoriju da se kozmetička upotreba potencijalno pojavila u Prolećnom i jesenjem periodu kineske istorije (771. do 476. p. n. e.).

Činjenica da je ova krema otkrivena u grobu osobe koja je najverovatnije bila muškog pola je značajna, jer su žene uglavnom opisane kao neko ko koristi kozmetiku u istorijskim zapisima ovog perioda i ranije. Drugi najraniji dokazi da su muškarci koristili kozmetiku u Kini datiraju između 220. i 280. godine nove ere - 1.000 godina kasnije.

Autor: redportla.rs

#grobnica

#kina

#krema

#krema za lice

#mesečevo mleko