Skok za skoro 3% u odnosu na istraživanje pre pola godine

Više od polovine japanskih firmi smatra da bi Olimpijada u Tokiju trebalo da bude otkazana ili odložena, navodi se u istraživanju japanske nevladine organizacije Tokyo Shoko Research.

Japan ima problema sa nabavkom vakcine protiv koronavirusa i trenutno je iza zapadnih država, a čak je i premijer Japana Jošihide Suga tražio da ova ostrvska država dobije vakcine kako bi se održale Olimpijske igre koje su već jednom odložene.

Međutim, poslednje istraživanje pokazuje da su japanske kompanije većinom protiv održavanja Olimpijade u Tokiju. Čak 56% firmi je za otkazivanje ili u najboljem slučaju odlaganje Olimpijskih igara, dok je svega 7,7% njih za održavanje u punom kapacitetu. U istraživanju urađenom pre 6 meseci, 22,5% firmi je bilo za održavanjem u punom kapacitetu.

Oko 20% firmi reklo je da bi Olimpijada trebalo da bude održana uz ograničen broj gledalaca, dok bi 17% bilo za održavanje bez gledalaca. Čak 70% firmi navodi da bi odlaganje ili otkazivanje Igara imalo uticaja na njihova primanja.

U istraživanju je učestvovalo više od 11.000 firmi i sprovedeno je pre ostavke predsednika Olimpijade Jošira Morija zbog seksističkih ispada.

Autor: redportal.rs

#Japan

#OI

#Olimpijada

#Tokio

#Tokio 2020

#olimpijske igre