Rimski imperator posvetio je palatu svojoj majci Romuli 🤩

Kako prenosi timocka.rs, nakon nekoliko meseci pauze, palata Feliks Romulijana koja se nalazi u Gamzigradu, od subote je ponovo otvorena za posetioce.

- Radujemo se što ćemo ponovo moći da podelimo sa vama dragulj svetske kulturne baštine - poručuju iz Narodnog muzeja Zaječar.

Gamzigrad sa Feliks Romulijanom je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji, koje je od 2007. godine na listi svetske baštine UNESCO. Monumentala carska palata Feliks Romulijana sagrađena je u 4. veku kada je, pred kraj svoje vladavine, rimski imperator Gaj Valerije Galerije Maksimijan, odlučio da se povuče u svoj rodni kraj.

Gaj je ovu palatu posvetio svojoj majci, u čiju čast je sazidao grandiozni dvorski kompleks opasan bedemom sa 20 odbrambenih kula. Njegova majka Romula je pred naletom plemena Karpi pobegla sa leve obale Dunava u priobalnu Dakiju, gde se udala za čuvara stoke, pa je Gaj tako dobio nadimak Armentarije što znači govedar na latinskom.

Palata koja pripada posebnoj kategoriji rimske dvorske arhitekture nikada nije izgrađena do kraja. Carevi 4. veka su ovaj posed prepustili hrišćanskoj crkvi. Tokom 5. veka palata je razarana od strane varvara, a onda je u 6. veku Justinijan I obnovio Romulijanu u vidu pogranične tvrđave. Poslednji put je ovaj posed oživeo kao utvrđeno slovensko naselje u 11. veku. Arheološka istraživanja započeta su 1953. godine i pokazala su da u okviru gamzigradskih bedema postoji nekoliko palata i hramova.

Gaj i njegova majka Romula sahranjeni su u blizini palate na mestu Magura, gde su otkrivene dve zidane grobnice, bogato ukrašene arhitektonskom plastikom, i dve humke sa lomačama na kojima je izvršeno spaljivanje Galerija i njegove majke.

Feliks Romulijana nalazi se na 10 kilometara od Zaječara.U blizini palate nalazi se i Gamzigradska banja koja je jedna od najznačajnijih turističko-zdravstvenih centara Srbije.

IZVOR: YT / RSFranceIDF

Autor: redportal.rs

#Gamzigrad

#Gamzigradska Banja

#feliks romulijana

#zaječar