Poslednje istraživanje Asošijejted presa

U najnovijem istraživanju koje je objavio Asošijejted pres, polovina Amerikanaca smatra da Senat treba da osudi Donalda Trampa i time ga impičuje, dok druga polovina smatra da Tramp ima malog ili nikakvog udela u haosu koji je nastao 6. januara kada su protestanti upali u Kapitol.

Ovo istraživanje ukazuje na ogromnu polarizaciju koja postoji u američkom društvu. Tako demokrate i republikanci kao jedini legitimni politički predstavnici u mejnstrimu američkog političkog života imaju potpuno različite stavove. To ostavlja otvoreno pitanje kako smitriti ovavkve tenzije i da li uopšte postoji rešenje.

Čak 8 od 10 demokrata smatra da Tramp treba da bude impičovan, kao i 1 od 10 republikanaca. Jedan čovek koji je glasao za Trampa, a koji je dao izjavu za AP, navodi da je glasao za Trampa kao "manje zlo", ali da nema potrebe da se proces impičmenta pokreće.

Ovo je smešno. Da li ćemo da impičujemo sve prethodne predsednike koji nam se ne sviđaju? Zaista ne mislim da je on izazvao haos, pitao ih je da odu do Kapitola i mirno iskažu nezadovoljstvo. Pogrešno je razumeo psihologiju gomile, ali smatram da ga optužuju za veću odgovornost nego što ona zaista jeste.

Od svih ispitanika u ovom istraživanju, 66% Amerikanaca smatra da je Bajden legitimno izabran predsednik. Od tog broja, 97% demokrata smatra da je legitimno izabran i samo 33% republikanaca. Čak 65% republikanaca smatra da Bajden nije legitimno izabran predsednik i samo 3% demokrata, što je ukupno oko 33%.

Ovakvi rezultati mogu da ukažu na veliki problem sa kojim mogu da se suoče republikanci koji su Trampu okrenuli leđa. Trampov narativ o izbornoj krađi je itekako živ i oni koji su se odlučili da ostanu deo establišmenta nauštrb podrške Trampu mogu jako lako da ostanu bez reizbora za pozicije u Kongresu i Senatu.

Ovo je bitno iz još jednog razloga, ako propadne Trampov impičment po 2. put, Tramp ima apsolutno otvoren put ka predsedničkoj kandidaturi 2024. godine. Do tada, može da rastavi republikance na sitne delove ako odluči da napravi svoj pokret. To će značiti i obračun sa svima koji su mu okrenuli leđa u ključnom trenutku, a onda će rezultat predsedničkih izbora biti manje bitan od žrtava koje će da napravi unutrašnji sukob kod konzervativaca.

Autor: redportal.rs

#Demokrate

#Republikanci

#bajden

#tramp