Novo Nasino istraživanje

Grenland je na putu da u ovom veku izgubi više leda nego u bilo kojem drugom periodu holocena, periodu od 12.000 godina tokom kog je procvetala ljudska civilizacija. Veliko otapanje leda na Grenlandu dovodi Zemlju u opasnost od velikih seoba i migracija svih vrsta - što dalje uzrokuje brojne druge posledice na kvalitet života.

- Topljenje leda na Grenlandu može da poveća nivo mora za 7,6 metara, što će biti razarajuće za priobalna područja širom planete - rekao je prošle godine okeanograf iz agencije NASA Džoš Vilis.

Promene na Grenlandu utiču na celu planetu, jer milijarde tona otopljenog leda podižu nivo mora u Australiji, Aziji, Evropi i SAD. Istraživanje je pokazalo da od topljenja velikih ledenih površina na zapadnom delu Grenlanda u Evropi treba da strahuju London, Dubrovnik, Tromse (Norveška), Oslo, Atina, Sirakuza, Marsej, Gibraltar i Brest (Francuska). Kako bi utvrdili ozbiljnost problema NASA je osmisila alat pomoću kog može da predvidi koji bi gradovi bili potpoljeni zbog topljenja lednika. Naučnici su u "formuli" uračunali dejstvo Zemljine gravitacije i njene rotacije kako bi predvideli kako će voda da se "redistribuira" širom sveta.

Iako je proces topljenja ledenih površina na Grenlandu imao značajan uticaj na okolinu u prošlom veku, naučnici upozoravaju da će u 21. veku on biti još veći. - Gradovi i države pokušavaju da naprave planove za ublažavanje posledica poplava, ali moraju da razmišljaju 10 godina unapred i procene rizike na isti način kao i osiguravajuća društva - rekao je viši naučnik Erik Ivins, prenosi BBC.

IZVOR: YT / TheRichest

Autor: nationalgeographic.rs/redportal.rs

#Dubrovnik

#Grenland

#London

#gradovi nestaju

#potapanje