Hezbolah je izdao saopštenje kojim osuđuje ubistvo

Poznat libanski šiitski pisac koji je žestoko kritikovao Hezbolah ubijen je u svojim kolima na jugu Libana u četvrtak. To je prvo ubistvo ovako poznate ličnosti u poslednjih nekoliko godina.

Sudija je izjavio da je telo Lokmana Slima imalo 4 metka u glavi i jedan u leđima, dok su bezbednosne službe navele da je njegov telefon pronađen pored puta i da je trenutno nejasan motiv ubistva.

Lokman Slim je vodio istraživački centar i pravio je dokumentarne filmove sa svojom ženom. Želeo je da stvori arhivu o građanskom ratu u Libanu koji je trajao od 1975. do 1990. godine. Često je govorio protiv Hezbolaha koji je opisivao kao organizaciju koju podržava Iran i koja pokušava da monopolizuje Libansku politiku.

Sestra Lokmana Slima smatra da je Lokman ubijen zbog kritika koje je iznosio, kao i da je njegova žena javila da je on nestao tokom noći.

Hezbolah je izašao za izjavom da osuđuje ubistvo, dok su libanski zvaničnici, među kojima je i predsednik Libana, naveli da je u pitanju političko ubistvo. Reagovao je i državni sekretar Sjedinjenih Država Entoni Blinken koji je ovo ubistvo okarakterisao kao "gnusno".

Organizacije za ljudska prava, Ujedinjene nacije i gotovo sve Zapadne diplomate traže hitnu istragu.

Autor: redportal.rs

#Hezbolah

#Liban

#atentat