Vojska je preuzela kontrolu nad centrom libanskog Tripolija. Zapaljena je zgrada opštine

Policija i vojska uspeli su da potisnu demonstrante iz centra Tripolija, u kojem već četiri noći uzastopno traju demonstracije građana nezadovoljnih dramatičnim padom standarda zbog pandemije koronavirusa, ali i opšteg rasula koje vlada u Libanu, prenosi RTS.

Posle višesatnih sukoba praćenih požarima, libanske vojne trupe rasporedile su se oko grada u pokušaju da uguše bes demonstranta. Vatrogasci su se borili sa plamenom koji se dizao iz istorijske opštinske zgrade, nakon što su je izgrednici zapalili, dve druge vladine zgrade i privatni univerzitet koji pripada bogatom biznismenu i političaru iz duboko osiromašenog grada.

IZVOR: TW / @diogenes_soto

Bejrutski Dejli star javlja da su gomile zapaljenih dokumenata iz zgrade letele po ulicama, a jedinice civilne zaštite pokušale su da zauzdaju požar.

Žestoki protesti u Tripoliju, koji traju već četvrti dan, usledili su zbog loše borbe sa pandemijom kao i zbog činjenice da se Liban suočava sa najgorom ekonomskom krizom u svojoj istoriji i tosamo sa prelaznom vladom.

Demonstranti su ranije u četvrtak zasuli kamenjem snage bezbednosti, koje su odgovorile salvama suzavca. Protesti su se nastavili i nakon sahrane Omara Taibija, tridesetogodišnjaka, na koga su tokom protesta prethodne noći pucale snage bezbednosti. Više od 220 ljudi povređeno je u sinoćnim sukobima.

Mandatar za sastav vlade Libana Sad Hariri je događaje u Tripoliju opisao kao "organizovan kriminal", optužujući vojsku da je stajala sa strane dok su demonstranti uništavali grad.

Tripoli, drugi najveći grad u Libanu i najsiromašniji, bio je centar za demonstracije protiv političke klase u zemlji. Manji protesti zabeleženi su u četvrtak i početkom nedelje u Bejrutu i ​​istočnoj regiji Beka.

IZVOR: TW / @Ruptly

Demonstranti su izašli na ulice kako bi osudili gotovo jednomesečno gašenje Libana koje je pogoršalo ionako teške ekonomske uslove. Ova kriza predstavlja najveću pretnju stabilnosti Libana od završetka njegovog građanskog rata 1990. godine.

Autor: redportal.rs

#Liban

#Tripoli

#demonstracije

#protesti

#vojska