Fizičari objasnili ovu pojavu

Fizičari koji proučavaju ponašanje tečnog ulja na ravnoj površini objasnili su zašto se hrana lepi na zagrejanoj površini čak i kada koristi ulje i nelepljivi tiganj. Studija objavljena u časopisu Phisics of Fluids sugeriše da je kriva konvekcija.

Naučnici iz Češke akademije nauka u eksperimentu su koristili nelepljive tave sa keramičkim i teflonskim premazima. Video kamera smeštena direktno iznad grejne površine zabeležila je dinamiku kretanja tečnog ulja i brzinu stvaranja i rasta suvog mesta u centru posude.

Eksperimentalno smo objasnili zašto se hrana lepi za sredinu posude. To je uzrokovano stvaranjem suvog mesta kao rezultat termokapilarne konvekcije.

Za obične tečnosti, koje uključuju suncokretovo ulje korišćeno u eksperimentu, površinski napon opada sa porastom temperature. Kada se zagreva odozdo, u ulju se uspostavlja temperaturni gradijent površinskog napona, usmeren od centra, gde je temperatura viša, do periferije posude.

Ovaj gradijent stvara termokapilarnu konvekciju, koja pomera ulje od centra ka ivicama. Kada uljni sloj u sredini postane tanji od kritične vrednosti, on se prekida.

Autori su utvrdili uslove za stvaranje suvih tačaka i za stacionarni i za uljani sloj. Glavni su smanjenje debljine uljanog sloja ispod kritične vrednosti i smanjenje veličine deformisanog područja ispod vrednosti poznate kao dužina kapilara.

Da bi se izbegla pojava neželjenih suvih mesta, treba preduzeti sledeći skup mera: povećati debljinu uljnog sloja, smanjiti toplotu, osigurati da je površina posude potpuno navlažena uljem, koristiti posude sa debelim dnom, i redovno mešajte hranu tokom kuvanja.

Fenomen termokapilarne konvekcije može se javiti u drugim situacijama, istraživači veruju, na primer, u tankim slojevima tečnosti u kolonama za destilaciju ulja ili u elektronskim uređajima sa tečnim nosačima.

Autor: redportal.rs

#Tava

#Tiganj

#fizika

#hrana