Dečaci kroz ovu vezu uče kako se ponašati prema suprotnom polu

Često viđamo muškarce koji, iako su dinamični i nezavisni u svojim profesionalnim i društvenim odnosima, održavaju neobičan zavisan odnos sa majkom. Možda je najintenzivniji i najrazvijeniji odnos ljudi sa majkom, koja takođe igra presudnu ulogu u razvoju ličnosti pojedinca.

Odnos majke i sina je veoma bitna. Dečaci kroz ovu vezu uče kako se ponašati prema suprotnom polu, bilo da će biti jednaki, pokorni ili dominantni.

Foto: Unsplash.com

Tako dečaci koje je majka negovala da zaslužuju da budu gospodari kuće, dok je ona sama stalno bila tu da udovolji čak i njihovoj najnerazumnijoj želji, u svojim romantičnim vezama obično čekaju da im se da sve bez njih. Da ponudi nešto posebno.

Nasuprot tome, dečaci koji odrastaju s nadarenom majkom koja postavlja granice u njihovoj vezi nauče da prihvate vrednost suprotnog pola, da odvoje svoje lične želje od želja svog partnera i da ih poštuju čak i ako se ne slažu.

Foto: Unsplash.com

Pozadina odnosa majke i sina - Dečak je često roditelj kako bi zaštitio majku. Osećaj zaštite je dugotrajniji i posebno intenzivan kada je otac daleko od kuće. U porodicama u kojima roditelji nemaju bliske odnose i komunikaciju, dete, čak i podsvesno, oseća od majke da mora da popuni prazninu.

Foto: Unsplash.com

Kada se ovaj osećaj pojača frazama poput Ja imam samo tebe, dete oseća veliku odgovornost i krivicu prema majci. Majke često s velikim ponosom kažu ti si čovek iz kuće, nabijajući svoje sinove ulogama koje nisu dovoljno zreli da prihvate i izgube ulogu dece.

Foto: Unsplash.com

Takođe, majka da bi se osećala prihvaćeno i poželjno kada se njen suprug ne bi ponašao onako kako bi želela da ga zameni svojim sinom, a da naravno nije osetila kolika je to težina detetu ili odrasloj osobi kasnije i kako to može dovesti do različitih problema u budućnosti. Činjenica da majka želi da projektuje sopstvene želje na svoju decu, dostižući granice ugnjetavanja, čini dete zarobljeno pod njenom kontrolom bez nezavisne ličnosti.

Foto: Unsplash.com

Nedostatak ograničenja - Nedostatak ograničenja u odnosu majke i sina takođe uzrokuje ozbiljne probleme u bračnom životu, jer istraživanja pokazuju da bračni parovi češće dolaze psihologu radi pomoći u vezi sa intervencijom majke muškarca nego nevenčani parovi. Dok intervencija majke dovodi par do emocionalne otuđenosti i problema u komunikaciji.

Foto: Unsplash.com

Majka koja je ograničila vezu sa sinom, pomaže mu da se oseća samodovoljnim, da ima samopouzdanja, da ne zavisi uvek od žene, da se brine o njemu i da doprinese formiranju njegove mentalno zdrave ličnosti.

Foto: Unsplash.com

Korisni saveti u odnosu majke i sina:

Majka ne bi smela da vidi svog sina kao zamenu za neadekvatnog muža

Sin mora ceniti majčinu ponudu, ali postaviti ograničenja na njen intervencionizam.

Rano odvikavanje od deteta ima dvosmerni pozitivan uticaj, ali majka shvata da dete raste i osamostaljuje se i dete počinje da staje na noge.

Foto: Unsplash.com

Odnos majke i sina ne bi trebalo da se zasniva na zavisnosti i obavezama, već na poštovanju međusobnih života

Najbolji način da sin nauči da poštuje druge žene je da majka podstakne samopoštovanje.

Foto: Unsplash.com

Kada sin nije naučio da postavlja granice sa majkom, neće moći da odgovori na druženje, pokazujući bilo ponašanje prekomerne osetljivosti i kukavičluka ili strogost i egocentrizam.

Svaka veza majke i deteta mora biti regulisana granicama kako bi se taj odnos zaštitio

Autor: redportal.rs

#dete

#majka

#mama i sin

#porodica

#porodični odnosi

#sin