Vladar kakvog ga do sada niste upoznali

Mnogo misterioznih priča se vezuje za sve plemićke porodice u Evropi, a naročito za nekadašnje monarhe različitih država. Verodostojnost svih tih priča može biti dovedena u pitanje, ali vrlo često "istina" nije ono za šta postoje dokazi, već ono u šta veruje najveći broj ljudi, a niko ne opovrgava.

Takve misteriozne i mistične priče nisu, naravno, zaobišle ni srpsku kraljevsku porodicu, odnosno Karađorđeviće.

Jedna takva priča vezuje se za Aleksandra I Karađorđevića, tvorca i kralja Jugoslavije.

Reč je o tvrdnjama da je kralj Aleksandar preko celih grudi imao tetovažu sa motivom krunisanog orla. Prema tim tvrdnjama, za ovo je znao samo jako mali broj kralju bliskih osoba, a javnost je sa tim upoznata tek decenijama nakon njegove smrti.

Foto: vanishingtatto /screenshot

Izled orla na grudima kralja Aleksandra vrlo podseća na germansku heraldiku, odnosno na pruskog crnog orla sa jako raširenim krilima koji se nalazio na grbovima mnogih pruskih plemićkih porodica.

Iznad glave orla nalazila se kruna koja podseća na krunu Svetog rimskog carstva. S obzirom da je upravo kralj Aleksandar bio jedan od glavnih aktera i predvodnika borbe u ratu nakon koga je Nemačko carstvo prestalo da postoji, zaista je čudno da se ovakav motiv mogao naći na njegovom telu.

Pretpostavlja se da je reč o tome da je kralj ovaj motiv istetovirao mnogo pre početka Prvog svetskog rata, prema jednoj verziji priče. Druga verzija pretpostavlja da bi tetovaža mogla imati veze sa kraljevim venčanjem princezom Marijom iz Rumunije, koja je pripadala nemačkoj dinastiji Hoencolern.

Bilo kako bilo, sada nam je jasnija simbolika koju su autori hteli da dočaraju kada su stvarali lik koji tumači Viktor Savić, glumeći kralja Aleksandra u ostvarenju Slobodana Šijana Budi bog s nama.

Ovaj film je u procesu snimanja, a Viktor je sa svojim pratiocima na Instagramu pre nekog vremena podelio fotografiju sa snimanja, koja je zaintrigirala gledaoce.

View this post on Instagram

A post shared by Viktor Savic (@_njezz_)

IZVOR: IG / _njezz_

Da li je istinita priča o tetovaži na grudima kralja Aleksandra ostaće večna misterija. Međutim, ono što je sigurno jeste da tetovaže među monarsima u to doba nisu bile retkost.

Autor: redportal.rs

#budi bog s nama

#instagram viktora savica

#kralj Aleksandar

#kralja aleksandraleksandar od jugolavije

#tetovaya viktora savica

#tetovaza kralja aleksandra

#viktor savic

#viktor savic glumi kralja