Srpski vladar sa najviše brakova

Кralj Stefan Uroš II Milutin je prema istorijskim izvorima imao pet žena, mada se istoričari još uvek nisu složili ni oko broja ni oko njihovog redosleda.

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je kralj Srbije (1282-1321) i jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku. Tokom njegove skoro četrdesetogodišnje vladavine, Kraljevina Srbija je otpočela svoje značajno širenje ka jugu na račun Vizantije, sa kojom je 1299. godine uspostavljena nova granica na liniji Ohrid-Prilep-Štip.

Foto: Wikipedia.org

Ženio se čak 5 puta, poslednji put Simonidom 1299. godine. Iz tih brakova je imao 2 sina Stefana i Konstantina i 2 ćerke Anu (Nedu) i Caricu (Zoricu).

Jelena je bila prva Milutinova žena. Ali o njoj vrlo ima malo podataka. Smatra se da se bila Srpkinja plemenitog roda, kao i da je ona verovatno majka Stefana Dečanskog.

Druga žena, čije je ime nepoznato, o kojoj nam istorijski izvori takođe veoma malo govore, bila je ćerka sevastokratora Tesalije Jovana Anđela.

Jelisaveta Arpad je bila 3. žena. Bila je ćerka ugarskog kralja Stefana V i Elizabete Kumanske. U mladosti je živela u manastiru Svete Margarite na Zečjem ostrvu kod Budima. Pre Milutina bila je udata za češkog plemića Zaviša od Falkenštajna kome je rodila jednog sina. Brak sa Milutinom postojao je u poslednjoj deceniji 13. veka. Jelisaveta je srpskom kralju rodila 2 ćerke i možda jednog sina. 

Foto: Wikipedia.org

Ana Terter bila je 4. supruga kralja Milutina i najduže se kao kraljica zadržala u Srbiji, a njen dolazak obeležio je političko-crkveni "manevar". Bila ćerka bugarskog cara Đorđa I Tertera i njegove druge supruge Kiramarije. Brak Đorđa i Kiramarije trajao je od 1279. do 1283. godine, te se Ana morala roditi u tom periodu. To bi značilo da je u trenutku dolaska na srpski dvor mogla imati najviše pet godina. 

Ana je postala predmet u dogovorima oko Milutinovog novog braka. Grčki hroničar Georgije Pahimer piše da su Vizantinci tražili da im se za Simonidinu ruku pošalju taoci, a da je jedan od talaca bila upravo Ana Terter.

Simonida Nemanjić bila je ćerka vizantijskog cara Andronika II Paleologa i peta supruga srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina. Andronik II je 1299. ponudio srpskom kralju Milutinu ruku svoje maloletne kćeri, kao garanciju mira i prijateljstva između Vizantije i Srbije.

Foto: Wikipedia.org

Po Pahimerovim rečima, prilikom prvog susreta Milutin je, suprotno običajima, sišao sa konja i Simonidu dočekao pre kao gospodaricu, nego kao suprugu. Milutin, već iskusni političar i ratnik, pridavao je veliku važnost ovom braku, prvom i jedinom koji je jedan srpski vladar uspeo da sklopi sa ćerkom vizantijskog cara. Dogovoreno je da raste i vaspitava se na srpskom dvoru do 12. godine, koji je po ceremonijalu i načinu života sve više ličio na vizantijski.

Njena neobična sudbina i lepota su bili inspiracija mnogim umetnicima. Pesnik Milan Rakić je napisao poemu Simonida, a Milutin Bojić je napisao dramu Kraljeva jesen.

Autor: redportal.rs

#Milutin

#Srbija

#kralj

#žene