Nekadašnji šef Evropske centralne banke pozvan na razgovore sa predsednikom

Italijanski predsednik Serđo Matarela izjavio je da želi nepolitičku vladu koja će brzo biti formirana kako bi izvukla Italiju iz krize u kojoj se nalazi od početka pandemije. Tako je danas na razgovore pozvan Mario Dragi, nekadašnji šef Evropske centralne banke.

Ovi razgovori su usledili nakon što je pokušaj bivšeg premijera Đuzepea Kontea da oformi novu većinu propao. Matarela je naveo da Italija ne može da priušti sebi kampanju koja će da traje mesecima i nove izbore zato što je ovo, kako on kaže, krucijalan trenutak u toku pandemije.

Matarela je pozvao sve političke partije u parlamentu da podrže formiranje nove "nepolitičke" vlade. Super Mario, kako je nadimak bivšem šefu Evropske centralne banke, navodi se kao glavni kandidat, kao i neko ko bi mogao da neutrališe političke podele i međupartijska trvenja u Italiji.

Jedan od glavnih potpisa Super Maria bila je njegova ključna uloga u očuvanju jedinstvene evropske valute i to u trenutku dok je bio predsednik ove finansijske institucije.

Pandemija je strašno pogodila italijansku ekonomiju, a da bi stvar bila još gora, Italija ima 2. najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi.

Autor: redportal.rs

#Draghi

#Italija

#super mario