Budžet Evropske unije se odnosi na period od 2021. do 2027. godine

Evropski parlament je juče izglasao novi budže Evropske unije za period od 2021. do 2027. godine. Za budžet je glasalo 548 evroparlamentaraca, protiv je bio 81, dok je 66 bilo uzdržano.

Budžet za ovaj šestogodišnji period će iznositi 1,074 biliona evra sa paketom za pomoć pod nazivom NextGenerationEU u iznosu od 750 milijardi evra, što zajedno iznosi više od 1,8 biliona evra.

Više od 50% ovog iznosa podržavaće modernizaciju u okviru istraživanja i inovacija, borbu protiv klimatskih promena, oporavak država, kao i novi zdravstveni program. Tradicionalne politike u okviru Evropske unije kao što su kohezija i zajednička poljoprivredna politika biće modernizovane i dobijaće značajnu podršku iz fondova Evropske unije, uz obavezu da podržava zelene tehnologije.

U okviru budžeta, ubedljivo najveći iznos ide na koheziju i vrednosti Evropske unije (1,1 bilion), a za njim nacionalni resursi i životna sredina (373 milijarde).

Ono što je za Srbiju i region Zapadnog Balkana najbitnije, u budžetu se nalazi stavka koja navodi ulaganja za "susedstvo, razvoj i međunarodnu kooperativnu saradnju". Međutim, proširenje Evropske unije se ne pominje nigde.

Autor: redportal.rs

#EU

#Evropska unija

#Srbija

#brisel

#proširenje