Nivo zaposlenosti pre pandemije se neće vratiti sve do 2024. godine

Očekuje se da američka ekonomija u ovoj godini zabeleži rast od 4,6%, navodi se u saopštenju Kongresne kancelarije za budžet.

Posmatrajući perspektivu od 10 godina, ova Kancelarija navodi da je ostvarena nezapamćena vladina potrošnja sa ciljem održanja stabilnosti, uz dodatak da bi do 2025. godine Sjedinjene Države mogle da zabeleže veći rast od proseka iz prethodnih godina koji se kretao oko 1,7%. To bi značilo da će rast biti najveći zabeležen još od 1999. godine.

Međutim, dok će rast da ukazuje na oporavak američke ekonomije, zaposlenost stanovništva će predstavljati ozbiljan problem. Projekcija ove Kancelarije kaže da nivo zaposlenosti od pre pandemije neće da bude ostvaren sve do 2024. godine. Takav rezultat će možda biti i dobar adut opoziciji u Sjedinjenim Državama za napad na Bajdenovu ekonomsku politiku pred izbore koji će biti održani baš 2024.

Nivo zapošljavanja će u velikoj meri zavisiti od potrošnje građana, kao i od stabilnosti tržišta koja će određivati kapacitete zapošljavanja kod malih privrednika. Ova Kancelarija predviđa prosek novih zapošljavanja na mesečnom nivou od 520.000, dok će u 2022. taj broj pasti na 145.000 mesečno.

Kongres je potrošio 4 biliona dolara za održavanje stabilne ekonomije nakon zatvaranja škola, kancelarija, restorana i drugih poslova što je dovelo do toga da 10.000.000 ljudi ostane bez posla i pada ekonomije od čak 3,5%.

Dok Sjedinjene Države zajedno sa ostatkom zapadnih država imaju ogromne ekonomske probleme, Kina beleži rast i u godini pandemije, pa se tako prognoze u kojima će Kina postati najveća ekonomska sila na svetu rapidno menjaju. Početkom 2020. godine predviđalo se da će Kina prestići Sjedinjene Države 2033, dok se početkom 2021. projektuje da Kina postaje najveća ekonomska sila već 2028.

Autor: redportal.rs

#Ekonomija

#SAD

#Vakcina

#covid 19

#kina

#korona