U novu fisklanu godinu ulaze sa gubitkom

Irska aviokompanija Rajaner saopštila je danas da je tekuća fiskalna godina "najizazovnija" u njenoj istoriji i da će iskazati visok negativan finansijski rezultat, jer države pooštravaju ograničenja putovanja u nastojanju da suzbiju širenje novog soja virusa.

Ovaj niskotafirni avioprevoznik je na putu da zabeleži neto gubitak između 850 miliona evra (1,03 milijarde dolara) i 950 miliona evra za fiskalnu 2021. godinu, koja se završava u martu, prenosi CNBC.

Kompanija je saopštila da je u posljednja tri meseca prošle godine zabeležila neto gubitak od 306 miliona evra, u odnosu na dobit od 88 miliona evra u istom periodu 2019.

Prihodi kompanije su potonuli na 340 miliona evra, naspram 1,91 milijardi evra ostvarenih u posljednja tri meseca prethodne godine.

"Covid-19 nastavlja da pustoši avioindustriju", navodi se u saopštenju Rajanera i dodaje je vazdušni saobraćaj bio ozbiljno pogođen u vreme božićnih i novogodišnjih praznika zbog zabrane putovanja izrečene britanskim putnicima krajem decembra, što je rezultiralo drastičnim padom broja putnika od 83%.

Od oktobra do kraja decembra 2020, kompanija je prevezla samo osam miliona putnika, čak 78% manje nego u uporednom periodu godinu dana ranije, prenela je agencija Tanjug.

Autor: redportal.rs

#Rajaner

#avio-kompanija

#gubitak