Od kada slavimo pravoslavnu Novu godinu?

Srpska Nova godina se dočekuje 13. januara, a obeležava se i čitav naredni dan. Pravoslavna Nova godina je u SFR Jugoslaviji poseban značaj počela da dobija posle Drugog svetskog rata. Ojačavanje komunističkih uverenja vodilo je ka suzbijanju značaja  pravoslavnih praznika, pa se tako, kao svojevrsni bunt pravoslavnog stanovništva, javila proslava, do tada manje religijski popularne Nove godine po julijanskom kalendaru.

Prva proslava prvoslavne Nove godine zabeležena je kao javno okupljanje već 1923. i kao početak otpora koji je narod pokazivao tadašnjem razvoju jugoslovenstva i politike kralja Alakesandra Karađorđevića. Prva proslava Srpske Nove godine organizovana je u klubu Kasina, a već sledećih godina mogla se slaviti u velikom broju kafana, bioskopa, restorana, hotela.

Foto: Pixabay.com

Početak proslavljanja internacionalne Nove godine tada je doživljavan kao upliv katolicizma među pravoslavne Srbe, iako je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca već bila prešla na gregorijanski kalendar, neki značajni pripadnici srpskih nacionalnih krugova pružali su otpor stvaranju jugoslovenske nacije.

Julijanska Nova godina, poznata još kao Stara ili Pravoslavna Nova godina, a kod nas najpoznatija kao Srpska Nova godina, slavi se po želji i poštovanju starog, julijanskog kalendara. Većina ljudi smatra da se Srpska Nova godina slavi kao starokalendarska, prema vremenu koje je ustanovio Julije Cezar, iako se najčešće naziva Pravoslavnom jer je slave uglavnom pravoslavni narodi.

Foto: Unsplash.com/@pabloheimplatz

Iako se ne radi ni o kakvoj zvaničnoj Novoj godini, rado se praznuje u balkanskim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, pravoslavnim delovima Hrvatske, ali i u istočnim zemljama poput Rusije, Belorusije, Ukrajine, Jermenije, Moldavije i Gruzije.

Foto: Pixabay.com

Autor: redportal.rs

#Doček

#Nova Godina

#Srpska nova godina

#pravoslavna nova godina